Šventinis Panettone be gliuteno

 
Panettone be gliuteno.jpg
 
 
Panettone be gliuteno iš Rimi

Panettone be gliuteno iš Rimi

Per šventes šeima valgė skanutėlę itališką Panettone. Kaip skaniai ji atrodė!!! Ir kaip norėjosi gabalėlio! Vakar labai netikėtai pamačiau RIMI Panettone be gliuteno! Priminė šventes ir šeimą :) Būtinai turėjau paragauti. Tiesą pasakius skonis nėra labai panašus į tikrą įtališką: šis sausokas ir prėskokas. Tačiau džiaugsmo buvo tikrai daug ir per kitas Kalėdas būtinai vėl nusipirksiu tam, kad galėčiau išpakuoti ir skanauti kartu su visa šeima :)

Jeigu vaikas netoleruoja gliuteno

Vaikas netoleruoja gliuteno.jpg

Yra daugybė istorijų, kai tėvai sužino, jog jų keliametis vaikas negali toleruoti gliuteno, ir tai juos labai išgąsdina. Dieta be gliuteno gali pasirodyti tikrai sudėtinga, tačiau sveikata yra svarbesnė. Lėtas augimas, pilvo pūtimai, vėmimas, viduriavimas bei vidurių užkietėjimas, geležies trūkumas, pažeista dantų emalė, besikeičianti nuotaika - tai tik keletas simptomų, galinčių signalizuoti apie tai, kad vaikas gali netoleruoti gliuteno. Kaip žinoma, gydymo nėra. Vienintelė išeitis - laikytis dietos be gliuteno. Sveikata jau per keletą savaičių turėtų žymiai pagerėti.
 
Tėvams būtina pasikalbėti apie gliuteną ir vaiko dietą su artimiausiais žmonėmis. Tai reikėtų aptarti su mokyklos sesele, mokytojais, treneriais, vaiko draugais ir jų tėvais, kad būtų kuo labiau apsaugotas ir suprastas. Apie tai informuoti svarbu ne tik norint vaiką apsaugoti nuo siūlomo maisto su gliutenu, bet ir siekiant išvengti patyčių, jog jis negali valgyti to paties, ką visi.
 
Dažnai vaikų vakarėliuose būna užsakomi valgiai, turintys gliuteno, pavyzdžiui, pica. Lietuvoje tikrai sudėtinga gauti picą be gliuteno, todėl suaugęs, organizuodamas tokį vakarėlį, turėtų pagalvoti apie vaiką, negalintį jos valgyti. Rekomenduočiau tėvams patiems iškepti picą be gliuteno ar pagaminti karštų sumuštinių su begliutene duona tam, kad vaikas nesijaustų išskirtas iš kitų. Būtų smagu, jeigu maisto be gliuteno paragautų ir kiti vakarėlio dalyviai, taip parodydami, kad nieko baisaus netoleruoti gliuteno ir būti kitokiam. Visi yra skirtingi dėl įvairiausių priežasčių.
 
Pasitarkite su gydytoju
 
Gydytojas John Snyder (Children’s National Medical Center) sako, kad tėvai būtinai turi pasikonsultuoti su gydytoju prieš pakeisdami vaiko maitinimąsi ir sudaryti tinkamą valgiaraštį, jog vaikas gautų pakankamai reikalingų maisto medžiagų. Neskubėkite pakeisti maisto begliuteniais pakaitalais (makaronais, duona ir pan be gliuteno), geriau būtų, kad vaikas priprastų valgyti daugiau vaisių, daržovių, mėsos, riešutų, bei kruopų natūraliai esančių be gliuteno.
Yra daugybė priežasčių, dėl kurių tėvai nusprendžia vaikui išbandyti dietą be gliuteno, t.y. egzema, nuotaikų kaita, autizmas. Tačiau jeigu įtariate, kad vaikas gali sirgti celiakija ar netoleruoti gliuteno, prieš laikantis dietos būtinai apsilankykite pas gydytoją ir atlikite tyrimus. Tyrimai bus teisingi tuo atveju, jeigu vaikas valgys kaip įprastai, nes, pradėjus laikytis dietos be gliuteno, tyrimų rezultatai gali būti netikslūs.
 
Darykite tai kartu - visa šeima
 
Sužinoję, kad jūsų keliametis vaikas netoleruoja gliuteno,
palaikykite jį su visa šeima, valgydami maistą be gliuteno bent keletą pirmųjų mėnesių. Juk jūs nenorite, kad vaikas galvotų, jog su juo kažkas negerai? Pažįstu ne vieną šeimą, kuri siekdama palaikyti gliuteno netoleruojančius artimuosius, namuose nevalgo maisto su gliutenu, o tai daro tik lankydamiesi svečiuose ar kavinėje.
 
Maistas be gliuteno
 
Tai, kad kavinėje sakoma, jog tam tikras patiekas be gliuteno, ne visada gali būti tiesa. Nepabijokite klausti, iš kokių produktų jis pagamintas, kur buvo saugomas ir kur keptas, virtas. Tai, kad vaikų mėgstamos gruzdintos bulvytės yra pagamintos tik iš bulvės, ne visada reiškia, kad iškeptos vis dar bus be gliuteno. Jeigu jos bus kepamos tame pačiame aliejuje, kur buvo kepta vištiena ar svogūnai, apvolioti džiūvėsėliuose, bulvytes gali padaryti nebesaugias valgymui besilaikant šios dietos.
Kasdien gamintis šviežių patiekalų be gliuteno būtų tikrai sudėtinga, todėl galite drąsiai pasidaryti pusgaminų ir juos užsišaldyti šaldiklyje. Turėkite sausainių ar keksiukų šaldiklyje tam, kad bet kada galėtų jūsų vaikas skanauti. Lietuvoje tikrai sudėtinga rasti skanios duonos be gliuteno, todėl man draugai dažnai jos parveža iš užsienio. Be abejo, duonos galiojimo laikas trumpas, todėl dalį jos galima dėti į šaldiklį, kad galėtumėte skanauti tik panorėję.
Vaikui susiruošus į vakarėlį ar svečius, visada pasirūpinkite, kad su savimi turėtų sausainių ar kito deserto be gliuteno.
 
Bendra klasė

Pasidomėkite, galbūt mokykloje yra daugiau bendraamžių, kurie netoleruoja gliuteno, ir mokyklos vadovybė sutiktų tokius vaikus priimti į vieną klasę. Tikėtina, kad vaikams būtų lengviau pasirinkti maistą kasdien ir vakarėlių metu, kad jie jaustųsi saugesni ir taip vienas kitą palaikytų.

Mamytės turbūt turėtų ir daugiau patarimų, kurie būtų naudingi naujai pradėjusiems laikytis šios dietos. Būtų smagu, jeigu pasidalintumėte žiniomis :)

Rūpinkimės vaikų sveikata ir gera savijauta kasdien!

http://www.cureceliacdisease.org

http://www.cureceliacdisease.org

http://endemik.lt

 

Skaniausias tortas be gliuteno!

 
Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

 

Vakar švenčiau gimtadienį su geriausiu pasaulyje tortu be gliuteno! Kas ragavo (o ragavusių jau yra nemažai), visi prašė pakartoti!!!
Beata turbūt net nežino, kokį gėrį sukūrė tinkantį ir mums, gliuteno netoleruojantiems! Nuo to karto, kai Kristina Jatautaitė - Stanevičienė pagamino šį skanumyną pagal Beatos receptą “Morenginis pyragas su braškėmis arba pavlova” ir iškilmingai pranešė, jog jis be gliuteno, negaliu nei vienos šventės švęsti be jo! Nepatikėsite... per vieną draugų susibūrimą Kristinai teko pagaminti net tris “Pavlova” tortus, nors be jų turėjome dar bent keturių rūšių tortus.

Patikėkite, šis skanėstas vertas kiekvienos suvalgytos kalorijos! 

O receptą rasite čia:

http://www.beatosvirtuve.lt

Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

Troškinys miške

Atėjo taip laukti Naujieji! Bent jau Vilniaus apylinkėse krito lengvos snaigės… Už lango balta ir gražu. 
Vis dar turime dvi laisvas dienas! Negi sėdėsite namuose?! Griebiame puodą, malkų bei produktus ir lekiame į sniegu paklotą mišką su draugais, gaminti nerealaus troškinuko! Patikėkite, bus nuostabu įkvėpti gryno oro ir skanauti šiltą, kvapnų troškinį prie laužo!

Troskinys be gliuteno.jpg

Jums reikės:

1,5 kg jautienos
5 bulvių
2 morkų
2 vidutinių svogūnų
3 skiltelių česnako
1 nedidelės raudonos paprikos
1 nedidelio kopūsto
400 g konservuotų raudonųjų pupelių
400 g konservuotų kukurūzų
800 g konservuotų pomidorų
1,5 arbatinio šaukštelio kumino
1,5 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
1 lauro lapo
Šviežio rozmarino, čiobrelio, kalendros (galima naudoti ir džiovintas žoleles)
Druskos ir pipirų pagal skonį

Namuose pasidarau tokį ruošinuką:
Pakepinu supjaustytą jautieną ir dedu į puodą, kuriame bus troškinama miške. Tuomet apkepinu morkas, papriką, svogūnus ir česnaką. Dedu viską į puodą. Tuomet sukrečiu supjaustytą kopūstą, konservuotus pomidorus bei sudedu prieskonius ir žoleles, pasūdau. Jeigu norite greitesnio rezultato, galite užpilti vandens ir valandėlę patroškinti viską namuose. Tuomet miške užteks pakabinus puodą virš laužo sudėti kukurūzus bei pupeles ir troškinti pusvalandį. Tačiau jeigu norite praleisti daugiau laiko gryname ore, troškinkite apie 1.5 val ant laužo :) 

Tikiu, kad kiekvienas turite savo mėgstamą troškinio receptą ir galite puikiai juo pasinaudoti. Svarbiausia tai, kad daržovės, žolelės ir mėsa yra natūraliai be gliuteno, todėl galime troškiniu mėgautis visi! 

Šokame į slides, pasiimame roges, kad laukti troškinuko neprailgtų ir smagiai į mišką! 

 

 

 

Kalėdos su imbieriniais sausainiais be gliuteno!

 
Imbieriniai sausainiai be gliuten.jpg
 

Kalėdos su imbieriniais sausainiais be gliuteno!

Imbieriniai sausainiai kvepia tikromis Kalėdomis! Kaip juos mėgstu! Jais gali nudžiuginti visą šeimą ir draugus! 
Kaip tai įmanoma, paklaustų bandžiusieji kočioti tešlą be gliuteno?! Juk ji plyšta ir neįmanoma to padaryti! Pasirodo sprendimas yra! Tam, kad tešla iš miltų be gliuteno būtų elastinga ir lengvai kočiojama, taip lengvai kaip įprasta tešla su kvietiniais miltais, reikia įdėti ksantano gumos (xanthan gum)! Tai yra fermentuotos gliukozės arba kitaip vadinamos sacharozės Xanthomonas Campestris, augalinės kilmės produktas be jokio kvapo ar papildomo skonio. 
Bandžiau ją pirmą kartą ir buvau maloniai nustebinta kaip lengva ir paprasta buvo iškočioti tešlą, kad net dukterėčiai tai buvo lengva užduotis :) Naudodama ją, galėsiu pasigaminti tokių kepinių ir gaminių, apie kuriuos jau buvau pamiršusi dėl to, kad gaminant, tešla turi būti kojočiama, pavyzdžiui koldūnams, lazanijos lakštams, tartaletės pagrindui.

Šiemet su malonumu išsitraukiau receptą, kurio nenaudojau jau keletą metų ir su didžiuliu džiaugsmu gaminome kalėdų skanėstą.

Pasidalinsiu kaip visada paprastu receptu, kuris lengvas ir tuo nuostabus!

Jums reikės:

200 g sviesto
4 šaukštų rudojo cukraus
2 kiaušinių
4 šaukštų medaus
0,5 kg miltų (naudojau "Organ" savaime kylančius miltus be gliuteno. Žr. “Vaikystės Kalėdų keksas” )
3/4 arbatinio šaukštelio ksantano gumos
2 arbatinių šaukštelių malto imbiero
Po 1 arbatinį šaukštelį maltų kvapniųjų pipirų, malto cinamono, maltų gvazdikėlių, muskatų
Kardamono pagal skonį

Kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės, suberkite cukrų ir vėl išsukite kol masė pasidaro vientisa. Sukant masę po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite pašildytą medų, suberkite visus prieskonius ir miltus, sumaišytus su ksantano guma. Aš maišau plaktuvu tešlai, tačiau galite tešlą maišyti ir mediniu šaukštu. Kai tešla pasidaro pakankamai stangri, išminkykite  ir įvinioję į plėvelę padėkite maždaug 4 valandoms ar per naktį į šaldytuvą. 
Orkaitę ikaitinkite iki 190 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.

O tada dalis, kuri man suteikė daugiausia džiaugsmo, kai pavyko dėl įdėtos ksantano gumos! :) Pabarstykite ant stalo miltų, kad nepriliptų tešla ir iškočiokite ją maždaug 5 mm storio. Tuomet išspauskite norimas figurėles.

Sausainius dėkite į paruoštą kepimo skardą ir kepkite apie 10-12 minučių.
Iškeptus sausainius palikite atvėsti ir jeigu norisi, papuoškite cukraus glajumi :)

Tegul jūsų namai pakvimpa pačių keptais imbieriniais sausainiais be gliuteno!

Vaikystės Kalėdų keksas

Kaledu keksas.jpg
 

Vaikystėje, Kalėdas visada švęsdavome Palangoje pas prosenelius. Susirinkdavome patys artimiausi žmonės… Tas laikas būdavo gražiausias metuose! O maistas pats skaniausias! Paprastas ir tuo nepakartojamas! Tetutė (taip gražiai vadiname savo tetą, kuri kaip močiutė) visada iškepdavo skaniausių pyragų! Ir vis dar iškepa! - tik valgyti jų nebegaliu dėl kvietinių miltų. Šiemet nusprendžiau pabandyti išsikepti pati, pagal receptą, kurį užrašė krikšto mama iš tetutės užrašų :)
Išbandžiau savaime kylančius miltus be gliuteno (“Orgran”), kuriuos radau Rimi. Rekomanduoju! Jokio traškančio smėlio burnoje ir kepinys iškyla puikiai!

Miltai be gliuteno

Miltai be gliuteno

Maniau, kad neišeis, tačiau jis tooooks paprastas, kad net man pavyko! Dar spėtumėte ir jūs! Skonis nepakartojamas: plutelė traški, o vidus minkštas ir purus. Tiesa, aš pabandymui kepiau nediduką, dalinau viską iš dviejų ir nedėjau į dalį tešlos kakavos.

Jums reikės:
300 g miltų
200 g cukraus
200 g margarino ar sviesto (naudojau sviestą)
6 kiaušinių
30 g kakavos
10 g kepimo miltelių be gliuteno (jų nenaudojau, kadangi miltai buvo savaime kylantys “Oregon”)
Vanilinio kvapo, citrinos ar mandarino žievelės

Išlydyti sviestą, atšaldyti iki kambario temperatūros. Suberti cukrų, įmušti kiaušinį, maišyti. Dėti šaukštą miltų, kulti kiaušinį, maišyti, kiaušinis, miltai, kiaušinis, miltai…
Jeigu dėsite kakavos, tuomet tešlą padalinkite į dvi dalis ir į vieną dėkite kakavą, o į kitą vanilės ar kito kvapo bei įtarkuokite citrinos ar mandarino žievelės. 
Kepimo formą ištepti sviestu ir supilti tešlą. Jeigu darote iš kakavinės ir vanilinės tešlos, tuomet dėkite šaukštą vienos ir šaukštą kitos. Kepti įkaitintoje orkaitėje 180-200 laipsnių apie 25 min.
 
Palangoje būdavo didžiulis ir atrodydavo labai šventiškai! :)
Skanaus kekso ir gražių švenčių!

Originalus receptas pagal, kurį kepa tetutė 

Originalus receptas pagal, kurį kepa tetutė

 

Visa tiesa apie soją

Kaskart valgant soją ar pamačius produkto sudėtyje užrašą “soja” - įsijungia saugiklis: ar tikrai galiu ją valgyti? Pati soja yra be gliuteno. Tačiau kaip ir avižos, dažnai ji auginama toje pačioje žemėje kur augo kviečiai, miežiai ar rugiai, vežama tuo pačiu transportu ir sandėliuojama kartu su gliuteno turinčiais grūdais. Čia kyla rizika dėl kryžminės taršos. Todėl rekomenduojama valgyti sojos produktus paženklintus be gliuteno.
Sojos padažas taip pat neturėtų gliuteno, jeigu į jį gaminant nebūtų dedami kviečiai. Todėl rinkitės tik tokį, kuris pažymėtas jog neturi gliuteno. Restoranuose dažnai naudojamas sojos padažas įvairiuose patiekaluose, todėl būtinai pasiteiraukite ar jų naudojama soja pažymėta kaip neturinti gliuteno.
Taigi, pati soja yra be gliuteno, tačiau rekomenduotina visada rinktis tokią, kuri pažymėta kaip neturinti gliuteno, vengiant kryžminės taršos. 
Skaitant etiketes, abejonių gali sukelti sudedamoji dalis pavadinta “sojų lecitinas” - tai stabilizatorius, kuris yra be gliuteno.

http://www.soya.be

http://www.celiac.com

http://celiacdisease.about.com

 

Speltos duona

Speltos duona be gliuteno, be glitimo.jpg

Užsukusi į parduotuvę, kepyklėlę ar mugę kur prekiaujama duona, visada paklausiu, ar turi duonos be gliuteno. Kodėl gi ne? Juk kasdien atsiranda lentynose vis ko nors naujo! Vienoje Vilniaus kepyklėlėje, smalsumo vedama paklausiau, gal būt turi duonos be gliuteno? - negalėjau patikėti, kai išgirdau atsakymą: “Taip! Turime duonos be gliuteno, iškeptos su spelta.” Tiesą pasakius tuomet dar nežinojau, kas yra spelta, todėl buvau linkusi patikėti užtikrinta pardavėja labiau nei savo nežinojimu. Be abejo, nusipirkau paragauti. Skubėjau į svečius ir neturėjau laiko ieškoti google informacijos apie tai. O be to, negi kepyklėlėje, kur žino kas yra gliutenas, parduotų duoną jo turinčią, kaip saugią? - buvau tikra, kad ne. Svečiuose atsiriekiau riekelę ir suvalgiau. Duona buvo pasakiško skonio! Pasidžiaugiau su kitais svečiais, kad pagaliau galėsiu ir aš valgyti tikrai skanią duoną. 
Džiaugsmas truko ne ilgai: išpūtė pilvą, išbėrė, pasijutau lyg gavusi nedidelią dozę gliuteno.  Nors simptomai buvo ir nestiprūs (toli gražu iki tų, kurie pasireiškia suvalgius kvietinės duonos), tačiau kitą kartą nebesinorėjo blogų pojūčių. Supratau, kad ir ką kas sakytų, privalau visada informaciją tikrinti pati!
Taigi, pasidomėjusi sužinojau, kad spelta yra kaip ir kviečiai Triticum genties grūdas, kuris turi gliuteno. FDA (U.S. Food and Drug Administration) speltos miltus nurodo žymėti kaip turinčius kviečių. Yra manoma, kad speltoje esantis glitimas sukelia mažiau alergijų nei kviečiai jo netoleruojantiems. Todėl manoma, kad kai kurie žmonės (netoleruojantys gliuteno) gali valgyti speltą ir nepasijusti blogai, tačiau ar nėra blogai veikiami organai tiksliai nežinoma. Pažįstu gliuteno netoleruojančių žmonių, kurie speltos turinčių gaminių nei už ką nesideda į burną.

Speltos duonos, kaip duonos be gliuteno man buvo siūloma ne kartą mugėse bei turgeliuose. Visada paklauskite iš ko duona pagaminta ir įsitikinkite ar tikrai išvengta kryžminės taršos (greičiausiai kiti kviečių turintys gaminiai buvo kepami toje pačioje patalpoje, naudojami tie patys indai ir pan.), o tada patys nuspręskite ar ji tinkama jūsų dietai be gliuteno.

Pasidalinkite savo patyrimais. Ar jums kada siūlė speltos duonos, kaip duonos be gliuteno? Ar ragavote? Kaip jautėtės?

http://celiacdisease.about.com

http://www.fda.gov

Gyvybę gelbėjanti programėlė kelionei

Programele be gliuteno.jpg

Kadangi rytoj ruošiuosi į kelionę, prisiminiau programėlę, kuri ne kartą man gelbėjo gyvybę! Rimtai! Įsivaizduokite save Kinijoje restorane bandančius paaiškinti, kad netoleruojate gliuteno! Bent manęs niekas nesuprato kol neparodžiau savo telefone mandarinų kalba parašyto teksto apie mano alergiją gliutenui. Išbandykite, tikrai patogu! Pasirenkate kalbą, kuria norite, kad tekstas apie tai būtų rodomas ir nereikia sukti galvos! Paprasta ir jums, ir restorano personalui :)

Programėlė nemokama. Galite rasti “App store” paieškoje suvedę: Gluten free cards

Sunday brunch! Arba vėlyvieji pusryčiai su Mimosa

Mimosa be gliuteno/be glitimo.

Argi ne puiki mintis! Šokame į kelnes ir lekiame šiltų pusryčių su gaivinančia Mimosa! 
Tai gėrimas subalansuotas mums - besilaikantiems dietos be gliuteno! Visada sveikos šviežių apelsinų sultys ir šampanas (arba putojantis vynas), kurie natūraliai be gliuteno! Nuostabu!

Skanių vėlyvųjų pusryčių ir gražaus savaitgalio!

Majonezas “Vilnius”

Photo by Gabrielius Stanevičius. Majonezas be gliuteno/be glitimo.

Photo by Gabrielius Stanevičius. Majonezas be gliuteno/be glitimo.

Žinote ko čia džiūgauju?! Ogi gavau gerą žinią! Pasirodo, kad mano pats skaniausias majonezas “Vilnius” yra be gliuteno! Ir balta mišrainė pati tikriausia tik su juo! :)
Gavau patvirtinimą iš “Vilniaus majonezo gamyklos” jog jų produkcijoje nenaudojamos žaliavos turinčios gliuteno. Vadinasi tiek majonezai, tiek pomidorų padažai ir kiti produktai, pagaminti šioje gamykloje, yra be gliuteno.

Jeigu esate itin jautrus šiam alergenui, turėtumėte įsitikinti, kad spirito actas jums yra tinkamas. Plačiau apie tai skaitykite čia.

 

Kad virtuvė nebūtų nuodinga!

Duona be gliuteno. Virtuvė be gliuteno/be glitimo.

Pradėjus laikytis dietos be gliuteno turite ne tik gerai išvalyti virtuvę, nes miltai lengvai pernešami oru, bet ir paruošti ją taip, kad būtų saugu gaminti.
Štai sąrašas daiktų, kuriuos turite pakeisti naujais tam, kad nejaustumėte nesibaigiančio gliuteno veikimo ir padėtumėte sau sveikti.

 1. Skrudintuvas. Būtina įsigyti naują skrudintuvą, kurį naudosite griežtai tik duonai be gliuteno. Kai kurie draugai netoleruojantys gliuteno, skrudintuvą laiko spintelėje arba toliau nuo to, kuriuo skrudinama duona turinti gliuteno.
2. Neprilimpanti keptuvė (tefloninė). Tokią keptuvę rekomenduojama turėti skirtą tik maistui be gliuteno, nes jai susibraižius į tarpelius patenka gliutenas, kurį išplauti labai sudėtinga. Jeigu naudojatės keptuvėmis iš ketaus, prie jų taip pat prilimpa gliutenas ir tam, kad naudoti ją maistui be gliuteno reikėtų labai gerai iškaitinti 480 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Argi nebūtų saugiau ir paprasčiau turėti savo keptuvę tik maistui be gliuteno?
3. Mediniai virtuvės įrankiai taip pat turi būti pakeisti naujais, nes natūraliai medis turi mažų griovelių į kuriuos patenka gliutenas. Taigi, turėtumėte pakeisti naujais: medinius kočėlus, šaukštus, lopetėles vartymui, lenteles pjaustymui įskaitant tą, kuri skirta pjaustyti mėsai, jeigu buvo ant jos marinuota (marinatas gali turėti gliuteno) mėsa.
4. Kiaurasamtis. Jeigu jis buvo naudojamas pavyzdžiui makaronams nusunkti, gliutenas įstringa mažose jo skilutėse ir jį išplauti net indaplovėje yra begalo sudėtinga.
5. Sietelis miltams. Dėl mažų skylučių, tiesiog neįmanoma išplauti sietelio taip gerai, kad jis būtų saugus naudoti po to kai buvo sijojami miltai turintys gliuteno.
6. Jeigu naudojate metalinę mentelę maisto vartymui, turėtumėte ją tiesiog labai kruopščiai nuplauti po to, kai naudojote maistui turinčiam gliuteno. Tačiau plastmasines ir nailonines menteles turėtumėte įsigyti ir naudoti atskirai, tik maistui be gliuteno gaminimui.

Turiu draugų, kurie ypatingai jautrūs gliutenui ir nuo mažiausios dalelės pasijaučia blogai. Jų virtuvėje visiškai nėra gliuteno turinčių produktų. Šeimos nariai draugiškai palaiko ir namuose valgo tik maistą be gliuteno.

Padažai ir pažadai salotoms

Jogurtinis padažas be gliuteno/be glitimo.

Amerikoje, kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje, gali rasti skirtingų gamintojų įvairiausių padažų salotoms, pažymėtų “gluten free”. Restoranuose yra atskiri meniu, skirti netoleruojantiems gliuteno. Dažniausiai viskas būna paprasta ir suprantama. 

Renkantis padažą salotoms Lietuvos prekybos centruose, siūlyčiau įsigilinti į sudėtį, nes dažniausiai kaip ir daugelyje kitų perdirbtų produktų čia rasite kviečių. 

Labai mėgstu cezario salotų padažą. Tačiau kaip dažnai jis būna be gliuteno? Jeigu jis gaminamas restorane, yra tikimybė, kad jame nebus gliuteno. Tačiau kartais padavėjai nepagalvoję pasako, kad padaže (gamintame restorane) nėra gliuteno. Galbūt jie miltų nededa, tačiau ar visada įsigilina į sudėtį produktų, kuriuos naudoja jau paruoštus, kaip pavyzdžiui, majonezas? Majonezas gali turėti gliuteno, todėl rizika vis tiek išlieka. 

Todėl restorane saugiausia būtų rinktis padažus, kurių sudėtyje yra produktai natūraliai neturintys gliuteno: alyvuogių aliejus, citrina, natūralus jogurtas, žolelės (bazilikas, krapai, mėta ir pan.), actas (obuolių, vaisių, kukurūzų, ryžių, vyno, balzamiko). 

Taigi, pažadame salotoms: valgysime jų daugiau!

https://www.csaceliacs.org/

Cepelinai

Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0. Cepelinai be gliuteno/be glitimo.

Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0. Cepelinai be gliuteno/be glitimo.

Mes, lietuviai, mėgstame cepelinus! Tradiciniams cepelinams, kaip gamindavo močiutės, reikia bulvių, druskos, pipirų, maltos mėsos arba varškės įdarui, svogūnų. Puiku! Visi šie produktai yra be gliuteno. Vadinasi netoleruojantys gliuteno juos gali drąsiai valgyti!
Tačiau… ar kavinėse visada gaminami cepelinai pagal senovinį receptą? Dažnai taip nutinka, kad NE… Į cepelinus, kad geriau liptų dedamos manų kruopos ar kvietiniai miltai. Tą akimirką cepelinai tampa nebe saugūs valgyti tiems, kurie netoleruoja gliuteno ar serga celiakija. Kokia tikimybė, kad didieji restoranų tinklai gamina cepelinus iš bulvių, o ne mišinių cepelinams, kurie paprastai yra su gliutenu?
Jeigu mėgstate grietinės - spirgučių padažą, taip pat būkite atsargūs ir pasiaiškinkite, ar į padažą nėra įdėta miltų tirštinimui.
O kaip grietinė? ar ją visada saugu valgyti kavinėse? Maniau, kad taip. Tačiau pasirodo yra būdas padaryti ją purią ir skanią išplakant su kvietiniais miltais. Todėl kavinėje visada paprašykite, kad padavėja pasiteirautų virtuvės darbuotojų apie patiekalo sudėtį net užsakant tokius bulvinius patiekalus kaip kugelis, bulviniai bynai ar cepelinai.
Ir kas galėtų būti skaniau ir saugiau nei namuose pagaminti tradiciniai cepelinai iš bulvių! 

Celiakijos diagnostika

Photograph, iPhone, taken by me Tom Mallinson. Celiakijos diagnostika.

Photograph, iPhone, taken by me Tom Mallinson. Celiakijos diagnostika.

Sakoma, kad JAV 1 iš 100 žmonių serga celiakija. Kokia statistika Lietuvoje, tiksliai nėra žinoma, nes daugelis sergančiųjų to net nežino, dėl simptomų, kurie dažnai atrodo niekaip nesusiję.
Celiakijai nustatyti paprastai atkiekami tokie tyrimai:
- Kraujo tyrimai antikūniams nustatyti.
- Jeigu gydytojas mato poreikį, atliekama plonojo žarnyno biopsija (tyrimas daromas su narkoze).
Jeigu jums nėra celiakijos, gydytojas gali rekomenduoti išbandyti dietą be gliuteno, nes gali būti, kad jūs turite neceliakinį jautrumą gliutenui, kitaip sakant netoleruojate gliuteno.
Nuo ko pradėti? 2-3 savaites rekomenduojama laikytis dietos be gliuteno. Per tiek laiko turėtumėte pasijusti ženkliai geriau. Kamavę negalavimai turėtų žymiai palengvėti ar išnykti visiškai. Kai kuriems žmonėms reikia daugiau laiko, kad organizmas išsivalytų nuo gliuteno. Jeigu jums pagerėjo savijauta, vadinasi netoleruojate gliuteno ir šios dietos reikės laikytis visą laiką, kadangi vaistų gydymui nėra.
Kodėl turėtumėte atlikti tyrimus dėl celiakijos ir tik vėliau išbandyti dietą be gliuteno? Ogi todėl, kad pradėjus laikytis dietos, jūsų organizmo būklė pagerės ir atlikus tyrimus, rezultatai gali būti netikslūs. Tam, kad galėtų jus ištirti ar sergate celiakija, turėsite vėl pradėti valgyti maistą, turintį gliuteno. Kažin ar tam ryšitės po to, kai pasijusite gerai.
Bet kokiu atveju, celiakijos ir gliuteno netoleravimo diagnostikos klausimu, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Daugiau informacijos rasite čia:

https://celiac.org/

http://www.cureceliacdisease.org/

http://www.cureceliacdisease.org/

http://www.vlmedicina.lt/