Jeigu vaikas netoleruoja gliuteno

Vaikas netoleruoja gliuteno.jpg

Yra daugybė istorijų, kai tėvai sužino, jog jų keliametis vaikas negali toleruoti gliuteno, ir tai juos labai išgąsdina. Dieta be gliuteno gali pasirodyti tikrai sudėtinga, tačiau sveikata yra svarbesnė. Lėtas augimas, pilvo pūtimai, vėmimas, viduriavimas bei vidurių užkietėjimas, geležies trūkumas, pažeista dantų emalė, besikeičianti nuotaika - tai tik keletas simptomų, galinčių signalizuoti apie tai, kad vaikas gali netoleruoti gliuteno. Kaip žinoma, gydymo nėra. Vienintelė išeitis - laikytis dietos be gliuteno. Sveikata jau per keletą savaičių turėtų žymiai pagerėti.
 
Tėvams būtina pasikalbėti apie gliuteną ir vaiko dietą su artimiausiais žmonėmis. Tai reikėtų aptarti su mokyklos sesele, mokytojais, treneriais, vaiko draugais ir jų tėvais, kad būtų kuo labiau apsaugotas ir suprastas. Apie tai informuoti svarbu ne tik norint vaiką apsaugoti nuo siūlomo maisto su gliutenu, bet ir siekiant išvengti patyčių, jog jis negali valgyti to paties, ką visi.
 
Dažnai vaikų vakarėliuose būna užsakomi valgiai, turintys gliuteno, pavyzdžiui, pica. Lietuvoje tikrai sudėtinga gauti picą be gliuteno, todėl suaugęs, organizuodamas tokį vakarėlį, turėtų pagalvoti apie vaiką, negalintį jos valgyti. Rekomenduočiau tėvams patiems iškepti picą be gliuteno ar pagaminti karštų sumuštinių su begliutene duona tam, kad vaikas nesijaustų išskirtas iš kitų. Būtų smagu, jeigu maisto be gliuteno paragautų ir kiti vakarėlio dalyviai, taip parodydami, kad nieko baisaus netoleruoti gliuteno ir būti kitokiam. Visi yra skirtingi dėl įvairiausių priežasčių.
 
Pasitarkite su gydytoju
 
Gydytojas John Snyder (Children’s National Medical Center) sako, kad tėvai būtinai turi pasikonsultuoti su gydytoju prieš pakeisdami vaiko maitinimąsi ir sudaryti tinkamą valgiaraštį, jog vaikas gautų pakankamai reikalingų maisto medžiagų. Neskubėkite pakeisti maisto begliuteniais pakaitalais (makaronais, duona ir pan be gliuteno), geriau būtų, kad vaikas priprastų valgyti daugiau vaisių, daržovių, mėsos, riešutų, bei kruopų natūraliai esančių be gliuteno.
Yra daugybė priežasčių, dėl kurių tėvai nusprendžia vaikui išbandyti dietą be gliuteno, t.y. egzema, nuotaikų kaita, autizmas. Tačiau jeigu įtariate, kad vaikas gali sirgti celiakija ar netoleruoti gliuteno, prieš laikantis dietos būtinai apsilankykite pas gydytoją ir atlikite tyrimus. Tyrimai bus teisingi tuo atveju, jeigu vaikas valgys kaip įprastai, nes, pradėjus laikytis dietos be gliuteno, tyrimų rezultatai gali būti netikslūs.
 
Darykite tai kartu - visa šeima
 
Sužinoję, kad jūsų keliametis vaikas netoleruoja gliuteno,
palaikykite jį su visa šeima, valgydami maistą be gliuteno bent keletą pirmųjų mėnesių. Juk jūs nenorite, kad vaikas galvotų, jog su juo kažkas negerai? Pažįstu ne vieną šeimą, kuri siekdama palaikyti gliuteno netoleruojančius artimuosius, namuose nevalgo maisto su gliutenu, o tai daro tik lankydamiesi svečiuose ar kavinėje.
 
Maistas be gliuteno
 
Tai, kad kavinėje sakoma, jog tam tikras patiekas be gliuteno, ne visada gali būti tiesa. Nepabijokite klausti, iš kokių produktų jis pagamintas, kur buvo saugomas ir kur keptas, virtas. Tai, kad vaikų mėgstamos gruzdintos bulvytės yra pagamintos tik iš bulvės, ne visada reiškia, kad iškeptos vis dar bus be gliuteno. Jeigu jos bus kepamos tame pačiame aliejuje, kur buvo kepta vištiena ar svogūnai, apvolioti džiūvėsėliuose, bulvytes gali padaryti nebesaugias valgymui besilaikant šios dietos.
Kasdien gamintis šviežių patiekalų be gliuteno būtų tikrai sudėtinga, todėl galite drąsiai pasidaryti pusgaminų ir juos užsišaldyti šaldiklyje. Turėkite sausainių ar keksiukų šaldiklyje tam, kad bet kada galėtų jūsų vaikas skanauti. Lietuvoje tikrai sudėtinga rasti skanios duonos be gliuteno, todėl man draugai dažnai jos parveža iš užsienio. Be abejo, duonos galiojimo laikas trumpas, todėl dalį jos galima dėti į šaldiklį, kad galėtumėte skanauti tik panorėję.
Vaikui susiruošus į vakarėlį ar svečius, visada pasirūpinkite, kad su savimi turėtų sausainių ar kito deserto be gliuteno.
 
Bendra klasė

Pasidomėkite, galbūt mokykloje yra daugiau bendraamžių, kurie netoleruoja gliuteno, ir mokyklos vadovybė sutiktų tokius vaikus priimti į vieną klasę. Tikėtina, kad vaikams būtų lengviau pasirinkti maistą kasdien ir vakarėlių metu, kad jie jaustųsi saugesni ir taip vienas kitą palaikytų.

Mamytės turbūt turėtų ir daugiau patarimų, kurie būtų naudingi naujai pradėjusiems laikytis šios dietos. Būtų smagu, jeigu pasidalintumėte žiniomis :)

Rūpinkimės vaikų sveikata ir gera savijauta kasdien!

http://www.cureceliacdisease.org

http://www.cureceliacdisease.org

http://endemik.lt