Vaisiai ir daržovės

 
Parduotuvė L.A. Whole Foods market

Parduotuvė L.A. Whole Foods market

 

Kokios spalvos! Koks grožis! Koks skonis! Ir kas galėtų tam atsispirti?!

Kaskart einu į parduotuvę kaip į meno parodą. Grožiuosi lentynose sudėliotomis spalvingomis daržovėmis ir traukiu jas atsargiai po vieną į savo vežimą. O kas gi jų nemėgsta?! Skonių jūra…

Be to, kad daržovės ir vaisiai yra natūraliai be gliuteno, jie yra turtingi mineralais, vitaminais, ląsteliena bei oksidantais. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti apie 400 g vaisių ir daržovių, kad pagerinti sveikatą bendrai ir tai net gali padėti išvengti tam tikrų neužkrečiamųjų ligų, tokių kaip širdies ir kraujagislių bei tam tikrų vėžio formų.

Mes, netoleruojantieji gliuteno, ypatingai iki celiakijos ar neceliakinio jautrumo diagnozavimo, dažnai būname netekę įvairiausių vitaminų bei mineralų, kurių yra gausu vaisiuose bei daržovėse. Suprantama, kad ir šaltasis sezonas nuvargina organizmą, palaipsniui gali nusilpti ir imunitetas, kurį atsatyti gali padėti mums visiems gerai pažįstama citrina, imbieras, česnakas ir be abejo pakankamas kiekis suvartojamų vaisių bei daržovių kasdien.

Prisipažinsiu, per žiemą jaučiuosi išsekusi ir pati, todėl dabar valgau tiek vaisių ir daržovių kiek tik telpa kasdien:)
Vienos mėgstamiausių šiuo metu yra žalios salotos užaugintos Kalifornijoje naujomis technologijomis. Kaip žinia, čia trūksta vandens, todėl yra taupomas kiekvienas vandens lašas, o daržovės auginamos optimizavus procesus. Skonis fantastiškas, galiu valgyti vienus lapus. Toks pat kaip dar jaunų salotų lapų nuskintų pas močiutę darže. :) Jeigu smalsu, galite apie šią modernią technologiją pažiūrėti čia.

Šiandien pasidalinsiu skanutėlio padažo receptu, kurį galite pasigaminę naudoti įvairiausioms daržovių salotoms gardinti.

Avokadas agurkas be gliuteno.jpg
Salotos be gliuteno be glitimo.jpg

Jums reikės:
1 skiltelės česnako
1 a.š. medaus arba klevų sirupo (gaminant su pastaruoju man net skaniau!)
1/3 citrinos sulčių
šlakelis alyvuogių aliejaus

Į indelį išspauskite česnaką, įdėkite medų ar klevų sirupą, šviežiai išspauskite trečdalį citrinos ir įpilkite šlakelį aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir užpilkite ant savo mėgstamų salotų.

Skanu pagardinti susmulkintą kupstą žalių salotų lapų, šviežio agurkėlio ir vieną prinokusį avokadą. Arba sutarkuokite skirtingų spalvų morkas, žalią agurką ir užpilkite padažą. 

morkos be gliuteno.jpg
organiskos ekologiskos darzoves.jpg

Pažadėkime sau, kad nuo šiandien valgysime daug skanutėlių daržovių ir vaisių kasdien! O vasarai atėjus jais mėgausimės su kaupu!:)

Vietoje bulvių traškučių valgykite įvairias daržoves su pesto padažu :)

Vietoje bulvių traškučių valgykite įvairias daržoves su pesto padažu :)

Salotu lapai be gliuteno.jpg
Salotos užaugintos naudojant naują technologiją

Salotos užaugintos naudojant naują technologiją