Celiakija - vaikų liga?

Celiakija amzius.jpg

Per pastaruosius 30 metų, sergančių celiakija padaugėjo net penkis kartus skelbiama žurnale “Annals of Medicine”.
Ankščiau buvo manoma, kad celiakija yra vaikų liga ir ja susergama ankstyvoje vaikystėje. Dabar jau yra žinoma, kad celiakija ar neceliakinis jautrumas gliutenui gali atsirasti bet kuriame amžiuje po to, kai žmogus pradeda vartoti gliuteno turinčius maisto produktus ar vaistus. Tai buvo labai netikėti tyrimų rezultatai teigia tyrėjas Dr. Alessio Fasano, “University of Maryland's School of Medicine Center for Celiac Research and their Mucosal Biology Research Cente”, vadovas Baltimorėje. 
Be to, gliuteno netoleravimas gali pasireikšti tiek vyrams, tiek moterims. Tiesa, moterims pasireiškia dvigubai dažniau.

Prieš keletą savaičių viename iš gliuteno netoleruojančiųjų susitikime L.A., susipažinau su moterimi, kuriai gliuteno netoleravimas buvo nustatytas 79 metų! Manau, tai pakankamai svari priežastis net esant garbaus amžiaus, neatmesti savo negalavimų priežasties kaip galimo gliuteno netoleravimo ir atlikti kraujo tyrimus antikūnams nustatyti. 

Coeliac.uk organizacijos duomenimis daugiausiai celiakija yra diagnozuojama sulaukus 40-60 metų. Uždelstas diagnozavimas yra įprastas ir tyrimų duomenimis, laikas per kurį liga yra nustatoma net 13 metų. Dr, Fasano sako, kad net jeigu jums buvo atliktas tyrimas celiakijai nustatyti sakykime trisdešimties ir jis buvo neigiamas, tai nereiškia, kad atlikus jį po kelių metų jis ir vėl tikrai parodys neigiamus rezultatus, nes gliuteno netoleravimas gali atsirasti bet kuriame amžiuje.

Jeigu jūsų šeimoje yra sergančių celiakija ar netoleruojančiųjų gliuteno yra rekomenduojama atlikti tyrimus ir kitiems pirmos eilės (vaikams, tėvams) bei antros eilės (tetoms, dėdėms, seneliams, sūnėnams, dukterėčioms) giminaičiams.
Tyrėjai teigia, kad net jei kartą celiakija sergančiojo giminaičiams atlikti tyrimai buvo neigiami yra rekomenduojama juos atlikti pakartotinai vėliau.

http://www.webmd.com

https://www.coeliac.org.uk

http://www.cureceliacdisease.org

https://www.coeliac.org.uk

http://celiacdisease.about.com