Pasiruošimas pas dantų gydytoją (odontologą)

Dantistas ir gliutenas glitimas.jpg

Visi žinome kaip svarbu prižiūrėti dantis ir reguliariai lankytis pas dantų gydytoją. 
Pasirodo, net šios srities specialistai, gali atpažinti galimus gliuteno netoleravimo požymius ir padėti diagnozuoti celiakiją.

Dalis žmonių sergančių celiakija nejaučia jokių klasikinių ligos požymių, todėl diagnozė nėra nustatoma anksti. Kai kuriems, dantų emalės pažeidimas, gali būti vienintelis šios ligos požymis. Todėl jūsų dantų gydytojas gali atpažinti galimus gliuteno netolaravimo požymius, jeigu yra pažeistas dantų emalis, jis pagelto ar ant dantų atsirado rudų dėmelių. Gydytojui įtarimą gali sukelti ir blogas burnos kvapas, taip pat burnos sausumas bei opelės gleivinėje.


Prieš eidami pas dantų gydytoją, turėtumėte pasitarti dėl naudojamų priemonių ir įsitikinti, kad jūsų gydytojas žino, ko turėtų imtis, kad jums į burną nepatektų gliuteno turinčių produktų.

Vietos kur galėtų slėptis gliutenas:
Dantų pastoje
Dantų poliravimo pastoje
Anestetikuose
Latekso pirštinėse - gali būti padengtos krakmolu, kuris turi kviečių.
Dantų siūle - bene saugiausia būtų naudoti nevaksuotą ir bekvapį.
Odontologo kaukėje - gydytojas turėtų pasikeisti kaukę, jeigu naudojo prieš tai pirštines, kurios buvo padengtos milteliais turinčiais gliuteno ir jomis galėjo lieti kaukę.
Švarios rankos - esu tikra, kad gydytojai nusiplauna rankas prieš kiekvieną pacientą, tiesiog priminimas, kad jeigu gydytojas laikė produktą turintį gliuteno, turėtų jas dar kartą nusiplauti.
Burnos skalavimo skystis - įsitikinkite, kad jis neturi gliuteno.
Kapose dantims - pasirodo dantų kapos taip pat gali turėti gliuteno ir neigiamai veikti celiakija sergančio žmogaus organizmą. 2013 m. buvo išsiaiškintas atvejis, kai dantų kapos devynmetei mergaitei sergančiai celiakija kėlė negalavimus dėl to, kad plastike iš kurio jis buvo pagamintos buvo gliuteno. Platesnį aprašymą galite rasti čia

Gražios šypsenos!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://dentzz.co.in
http://www.rdhmag.com

https://www.verywell.com

http://glutenaway.blogspot.lt

http://www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/basics/selecting-dental-products/article/how-gluten-free-toothpaste-keeps-you-clean-and-healthy-0914