Esquites ir Elote arba kukurūzai meksikietiškai

 
 Lietuviška Esquites versija

Lietuviška Esquites versija

 

Tai yra patiekalas ar užkandis, dėl kurio mano vyras yra pametęs galvą! Paruošimas paprastesnis nei paprastas ir mums laaabai patinka! :))

 Su Milthon

Su Milthon

Mūsų draugas, kuris yra meksikietis, vardu Milthon yra nuostabus kulinaras, o receptus paveldėjo iš savo močiutės. Jis sako, kad kukurūzas nuo senų laikų buvo pagrindinis komponentas jų mityboje. Milthon juokiasi, kad meksikiečiai valgo daug “vitamino T”, kurie yra iš kukurūzų miltų: tortilla, tostadas, tamales, tacos, tortas ir daug kitų nuostabių patiekalų :) O kukurūzai paverčia juos “bumbuliukais”, t.y. padaro apkūniais :) 
Milthon papasakojo žinomą meksikietišką legendą apie kukurūzus:
Senais laikais nebuvo nieko tik žemė, vanduo ir augalai. Ir Dievas nusprendė sukuti žmogų. Sumaišė žemę su vandeniu ir iš šios masės nulipdė žmogaus figūrą. Jis paėmė kukurūzą kaip augalą, kuris davė gyvybę figurėlei ir taip atsirado žmogus. Iš čia atsirado posakis - kukurūzų vaikas (ispaniškai “hijo del maiz”). Kaip kai kurie iš mūsų naudojame išsireiškimą “Jėzus Marija”, taip meksikiečiai sako “hijo del maiz” t.y. “kukurūzų vaikas”.
Be abejo, mes neturime tiksliai visų ingridientų Lietuvoje, tačiau Milthon yra adaptavęs šį receptą ir Esquites bei Elote puikiai sekasi pagaminti iš to ką turime :) Tikslių proporcijų kiek ko dėti jis įvardinti negalėjo, nes kaip sako, meksikiečiai niekada nesivadovauja receptu ir viską gamina “iš akies”.
Tai nuostabus gatvės maistas, kurį galite pabandyti pasigaminti ir namuose :)

 
 Playa Del Carmen. Gatvėje parduodamas maistas.

Playa Del Carmen. Gatvėje parduodamas maistas.

 

Esquites:

  Esquites pilamas į puodelį

 Esquites pilamas į puodelį

Nupjauti kukurūzus (geltonas dalis, kurias valgome išvirę) nuo burbuolės ir virti vandenyje su prieskokine žole, kuri vadinasi epazote. Tačiau tokios Lietuvoje mes neturime, todėl skoniui pagerinti į verdantį vandenį įdėti truputį sultinio (be gliuteno) ir virti kol pasidarys minkšti. Arba galite nusipirkti jau išvirtą kukurūzą, pasidaryti sultinio ir nupjovus kukurūzus nuo burbuliuolės pavirti jame 5 minutes kol pašils. 


Galima valgyti iš puodelio ar nedidelio dubenėlio, į kurį įdėti kukurūzus, šaukstelį majonezo (be gliuteno), tarkuoto fetos sūrio (pagal skonį, maždaug 1-2 šaukštelius), pabarstyti čili miltelių, jeigu mėgstate aštriau. Jeigu norisi, kad būtų skysčiau galima užpilti sultinio, kuriame virė kukurūzas ir užbarstyti truputį smulkintos kalendros.

 Elote. Su drauge Ernesta, kuri gyvena Meksikoje.

Elote. Su drauge Ernesta, kuri gyvena Meksikoje.

Elote: 
Sudėtis visiškai ta pati, tik pateikimas truputį kitoks, t.y. valgoma tiesiai nuo burbuolės :)

Tuomet verdama visa kukurūzo burbuolė sultinyje. Kai pasidaro minkšta, visa burbuolė ištepama majonezu, apibarstoma sūriu ir jeigu norisi aštriau pabarstoma čili pipirų milteliais.

 Kukuruzo burbuolė aptepama majonezu

Kukuruzo burbuolė aptepama majonezu

 Kukurūzo burbuolė apibarstoma sūriu

Kukurūzo burbuolė apibarstoma sūriu

Skanaus!