SRIUBA be gliuteno restorane - ar tokia gali būti?!

Apie visiškai saugų maistą be gliuteno Lietuvos restoranuose kalbėti apskritai sudėtinga dėl galimos kryžminės taršos. 

Hoyabird8 at English Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Hoyabird8 at English Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Dažniausiai pasakius apie gliuteno netoleravimą, geriausiu atveju išgirsti klausimą - tai čia miltai?! Na negalėčiau pasakyti taip apibendrintai, kad čia miltai: juk grikių, ryžių, migdolų ir daugybė kitų miltų yra be gliuteno. Na, bet suprask, klausimas būna, ar tai kvietiniai miltai? 

Šioks toks supratimas jau atsirado. Pastaruoju metu vis rečiau pasipiktinusi padavėja išrėžia, kad pas juos gliuteno niekur nėra! :) O aš galėčiau pasakyti, kad dažniausiai pas juos gliutenas yra beveik visur. 

Kai pradėjau laikytis šios dietos, kažkodėl man atrodė, kad valgyti restorane sriubą yra saugiausia. Kokia buvau naivi! Dabar, kai restoranuose turime galimybę gauti patiekalo sudėtį, dažniausiai suprantu, kad negaliu valgyti jokios sriubos… na nebent šaltibarščius.

Tuoj paaiškinsiu kodėl. Didžiojoje daugumoje sriubų yra dedami įvairūs sultinių kubeliai ir kiti priedai skoniui sustiprinti, kuriuose yra gliuteno. Apie tai dažnai nežino ir net nepagalvoja restorano personalas (visgi, juk tai ne miltai!:) ). Kitas pavojus yra į sriubą dedamos įvairios kruopos, kurių pavadinimų kartais negali įvardinti net padavėjos. Na, o jeigu sriuba yra siūloma vištienos su ryžiais, burokėlių ar kopūstų - nenustebkite, kaip nustebau aš sužinojusi, kad net į tokią būna įberiama kvietinių miltų. Kodėl? - nežinau, galbūt, kad būtų sočiau ar tirščiau? Jau nekalbu apie sultinius su makaroniukais ar koldūniukais - jiems griežtas ne - net jeigu sugalvotumėte išrinkti koldūniukus ir jų nevalgyti. :)

Taigi, kas belieka? Vienintelė sriuba restorane (atmetus retas išimtis), kuri galėtų būti be gliuteno yra šaltibarščiai. Ir visgi, būkite atsargūs bei dėl visa ko, išsiklausinėkite net ir jų sudėtį. Jeigu naudojami marinuoti burokėliai, pasiteiraukite, koks actas yra sudėtyje. Beje, nepamirškite, kad galima kryžminė tarša apkepintose bulvėse, kurios patiekiamos prie sriubos. Nežinia kas buvo kepta toje pačioje keptuvėje prieš tai, todėl visada stengiuosi rinktis virtas bulves arba bulvių košę, jeigu ji pagaminta vietinėje virtuvėje, o ne iš pakelių ir nepatirštinta kvietiniais miltais. Be to, neapsirikite, jeigu sultinio kubelis yra ekologiškas, nereiškia, kad be gliuteno.