Vilmos duona be gliuteno

 
Vilmos kepta duona be gliuteno

Vilmos kepta duona be gliuteno

 

Duona... tai matyt vienintelis dalykas, kurio man trūksta laikantis dietos be gliuteno... Minkštos, skanios, įprastos duonos :) 

Vakar atsidariusi žinutes, pirmą ką pamačiau, tai šios duonos nuotrauką :) Net per atstumą, atrodo, jaučiu jos kvapą! Suskubau parašyti Vilmai ir paprašyti šio recepto bei kepimo būdo.

Pasirodo ji kepta duonkepėje, kurioje yra nustatymas “gluten free” duonai kepti. Tiesą pasakius kaip tik prieš porą dienų, bandžiau ją keletą kartų kepti taip pat, tačiau manojoje nėra nustatymo gluten free. Kepiau su Schar ir Orgran miltais (vietoje kvietinių) pagal receptą siūlomą duonkepės knygutėje. Nepavyko… Gavosi kieta kaip akmuo… 

Duona kepta duonkepėje pagal receptą ant pakuotės 

Duona kepta duonkepėje pagal receptą ant pakuotės 

Taigi, Vilma naudojo Livinn parduotuvėje pirktą mišinį duonai kepti ant kurio pakuotės sakoma pridėti tik mielių ir vandens. Pagal siūlomą receptą vakar iškepiau ir aš. Rezultatas palyginti su mano naudotais miltais tikrai geras: duona iškilusi, minkšta. Tiesa truputį rūgštoka ir labai jau jaučiasi avižos. Kepiau duonkepėje pasirinkusi Basic programą ir kaip Vilma rekomendavo pasirinkau svorį 2 lb bei vidutinį apskrudimo lygį. Galite pabandyti ir jūs…

 

Vilmai leidus, dalinuosi jos ištobulintu receptu!:

Miltų mišinys duonai kepti

Miltų mišinys duonai kepti

Jums reikės: 
200 ml vandens
1 arb. šaukštelio druskos
4 valg. šaukštų cukraus
3 valg. šaukštų aliejaus
1 valg. šaukšto medaus
2 kiaušinių
500 g miltų mišinio duonai be gliuteno (pirkto Livinn parduotuvėje, žr.nuotrauką)
1 ir 1/2 arb. šaukštelio sausų mielių
Sezamo ir moliūgų sėklų

Viską paeiliui sudėkite į duonkepę ir nemaišykite.
Vilma rašo: “Duonkepėje kepė pagal 2lb dydį, medium skrudinimą, gluten free programą, 3 val. Nuostabaus skonio duona :) kurią galima išsikepti ir orkaitėje”.

“Kepant orkaitėje siūlyčiau daryti taip: išplakti kiaušinius su druska ir cukrumi, supilti skystus produktus, miltus sumaišyti su mielėmis, po truputį maišant supilti į bendrą masę, gerai išmaišius padėti pakilti šiltai, pvz. į vos pašildytą orkaitę geram pusvalandžiui ar net valandai. Tada kepimo skardą ištepti apiejumi ir kepti 180 laipsnių temperatūroje, manau apie valandą, na kol iškeps. Galima patikrinti mediniu pagaliuku;)”. Kepant pagal siūlomą receptą ant duonos mišinio pakuotės, Vilma siūlo įdėti bent 4 šaukštus cukraus ir 1 arbatinį šaukštelį druskos. “Skonis akivaizdžiai pasikeis ;)”- rašo Vilma.

Labai ačiū Vilmai, kad pasidalino nuostabiu receptu ir rezultatais!
Lėkime išbandyti ir mes! :)