Juliaus gardžiosios duonos be gliuteno receptas

  Juliaus Šeškevičiaus nuotrauka

Juliaus Šeškevičiaus nuotrauka

Per mokymus apie gyvenimą be gliuteno vykusius Vilniuje, susipažinome su Juliumi, kuris išsidavė jog kepa nuostabią duoną be gliuteno duonkepėje. Be abejo, labai norėjome sužinoti receptą, kuriuo jis pažadėjo pasidalnti su visais. Džiaugiuosi galėdama jį perduoti jums ir didžiulis ačiū Juliui už išsamų aprašymą ir žinių pasidalinimą!


“Kaip žadėjau, noriu pasidalinti receptu gluten free duonos kepimui duonkepe. Duonos mišinių, gf miltų ir variantų iškepti skanią duoną yra galybės. Net mažas pakeitimas recepte duoda kitokį rezultatą – yra daug laisvės eksperimentuoti :) Trumpai apie tai, kas svarbu:
 
Duonkepės:
Kažkas per mokymus teiravosi, ar galima GF duoną kepti ne su GF programa - palyginimui mano duonkepės standartinės (kviečių) duonos programos kepimo trukmė 3h40min, kai tuo tarpu Gluten free 2h35min. Nebandžiau, bet greičiausiai, su kita programa GFree duona nesigautų.

 
  Juliaus Šeškevičiaus nuotrauka

Juliaus Šeškevičiaus nuotrauka

 

Teko bandyti didesnę - dviejų maišymo malūnėlių duonkepę, maniškė mažesnė – vieno, bet jeigu tektų rinktis, vėl rinkčiausi mažesnę – vieno malūnėlio, kadangi joje bus patogiau kepti mažą duoną. Po 3-4 kelių dienų duona tampa nebe tokia skani. Iškepti naują – 5min darbas, dėl to maža duonkepė praktiškesnė.
 
Miltų mišinys
Su miltais galima įvairiai eksperimentuoti, kol kas man geriausias SUNNUNTAI mišinys. Jei naudoti vien jį – duona gaunasi labai minkšta, labiau kaip bulkutė :) dėl minkštumo sunkiau sutepti sumuštinį, bet nuostabiai dera su Nutella riešutų kremu :) Šeimyna sukapoja dar šiltą per mažiau nei 10 minučių :) praktiniais sumetimais šitą variantą kepu rečiau :) Įmaišius juodos ar baltos duonos mišinio JAUHOSEOS duona labiau patampa panaši į baltą arba juodą duoną o ne į bandelę ;) šiek tiek marks&spencer miltų ją padaro tvirtesnę. Šiuo metu kepu tokiomis proporcijomis: SUNNUNTAI 400ml šviesios JAUHOESEOS duonos mišinio 75ml ir Marks&Spencer 75ml.
 
Dedant produktus į duonkepės indą labai svarbu, kokia eilės tvarka juos sudėsite! Priešingu atveju tešla gali gerai neišsimaišyti. Taigi:
 
Aliejus (naudoju extra virgin alyvuogių) 1 šaukštas
Druska 1 šaukštelis
Vanduo 400ml (Pilu ant druskos, kad tirptų)
Miltų mišinys 550ml (palieku plūduriuoti ant vandens)
Sausos mielės 1 šaukštelis (išbarstau visam plote ant miltų)
Cukrus 1,5 šaukšto (apibarstau mieles)
 
Visa tai trunka 5 minutes!
 
Parenku Gluten free programą ir po dviejų su puse valandos namai pakvimpa šviežia duona :) Kai kurios duonkepės turi taimerius. Viską iš vakaro suruošus, galima nustatyti, kad duona būtų iškepta prieš pat pusryčius!
Stipriai rekomenduoju!
 
P.S. Nuotraukoje naudojami miltų mišiniai ir pirmas dešinėje – sausos mielės. Viską, išskyrus Marks&Spencer, perku parduotuvėje Prisma PC Ozas.”

  Juliaus Šeškevičiaus nuotrauka

Juliaus Šeškevičiaus nuotrauka

Būtinai išbandyite ir brūkštelkite kaip pavyko!:)