Gliuteno netoleravimo požymiai

glitimo netoleravimo gliuteno netoleravimo pozymiai.jpg

Ar žinojote, kad 9 iš 10 celiakijos atvejų yra nediagnozuojami? 
Tai gali būti dėl daugybės priežasčių. Kartais ligos simptomai atrodo labai bendriniai, susiję su virškinimo sutrikimais, tokiais kaip viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pykinimas, pilvo pūtimas. 

Kitais atvejais, simptomai (ar išsivysčiusios ligos) atrodo niekaip nesusiję su virškinimo sutrikimais, tokie kaip geležies trūkumas, migrena, kaulų retėjimas (osteoporozė), neaiškios kilmės nevaisingumas ar persileidimai, alopecija, skydliaukės sutrikimai, diabetas, galūnių tirpimas, nuovargis, dusulys, nesibaigianti sloga, įvairūs skausmai, ataksija (kai prarandama pusiausvyra), pablogėjusi atmintis, negalėjimas susikaupti, egzema, bėrimai, opelės burnoje bei pažeista burnos gleivinė, pažeistas dantų emalis ir t.t. 

Pasitaiko atvejų, kai žmogus nejaučia jokių simptomų apskritai, tada įtarti ligą yra sudėtingiausia, ypatingai žinant tai, kad ji gali atsirasti bet kuriame amžiuje.

Todėl labai svarbu įtarus jog jūs ar jūsų artimieji gali netoleruoti gliuteno atlikti kraujo tyrimus celiakijai nustyti ir jeigu rezultatai neigiami, o įtarimas išlieka, išbandyti dietą be gliuteno. Jeigu po keletos savaičių pasijustumėte ženklai geriau, gydytojas galėtų įtartį neceliakinį jautrumą gliutenui. Iki šiol gydymo vaistais nėra, todėl dietos be gliuteno būtų rekomenduojama laikytis visą laiką.