Sveikos ir skanios salotos visiems! Quinoa

 
Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

 

Taip, tai tos pačios salotos, kurias matėte, jeigu skaitėte straipsnį žurnale “Žmonės”. Tačiau jeigu neskaitėte, tuomet būtinai turiu pasidalinti, ypač artėjant šiltiems orams, kai visi norime būti sveiki ir gražūs!

Bolivinės balandos (angl. Quinoa) yra labai populiarios tarp žmonių, kurie sveikai maitinasi. Jose yra visos devynios amino rūgštys, todėl rekomenduojamos vegetarams, esantis riboflavinas itin naudingas sergantiems migrena, o dėl gausybės naudingų medžiagų, rekomenduojamos sergantiems diabetu ir  ateroskleroze. Taip pat šiose kruopose yra geležies, magnio, fosforo, kalcio. Tai puikios kruopos žmonėms, norintiems sulieknėti, nes ilgam suteikia sotumo jausmą. O svarbiausia, kad jos yra be gliuteno. 

Turbūt neveltui pirmą kartą jas paragavau pas savo mielą gydytoją Ingą Greblikienę, čia Amerikoje, kuri jas pateikė kaip garnyrą, šiltas prie mėsos patiekalo. Nustebusi klausiau, kas čia?! Ji akį pamerkusi pasakė, valgyk drąsiai, jos ir tau galimos! :) Tiesą pasakius mėsos nebereikėjo, pasigardžiuodama valgiau vienas kruopas, kurias ji buvo pakepinusi su svogūniukais ir dar kažkuo. :)

Antras kartas buvo svečiuose pas kaimyną, taip pat daktarą, Giedrių. :) Jis atskleidė geriausiai šių sveikų kruopų skonį kaip tik buvo galima tikėtis pagaminęs pagal receptą, kurį rasite čia! Šios salotos sužavėjo visus svečius tiek skoniu, tiek išvaizda bei pateikimu. Nepaliko abejingu nė vieno! :) Būtinai išbandykite ir nustebinkite savo šeimą bei draugus ir jūs!

Bolivinių balandų salotos

Salotoms:
1 stiklinė bolivinių balandų sėklų
2 stiklinės daržovių ar vištienos sultinio (be gliuteno)
1 stiklinė žaliųjų žirnelių (naudoju šaldytus)
1 nedidelis raudonasis svogūnas
1/2 geltonosios saldžiosios paprikos
1/3 stiklinės smulkiai sukapotų žalumynų: petražolių, bazilikų, kalendrų
2 šaukštai smulkiai sukapotų svogūnų laiškų
2 šaukštai smulkiai sukapotų peletrūnų lapelių
1/2 stiklinės sutrupinto fetos sūrio
1/2 stiklinės granatų sėklų

Padažui:
1/4 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių
2 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių
1/2 šaukšto rudojo cukraus arba skysto medaus
1/2 šaukštelio druskos
žiupsnelis juodųjų pipirų
2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Balandų sėklas gerai nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Į verdantį daržovių ar vištienos sultinį sudėkite sėklas ir sumažinę ugnį iki minimumo uždenkite dangtį bei troškinkite 15 minučių, kol nebeliks skysčio. Išvirusios sėklos turi būti minkštos, tačiau ne ištižusios. Suberkite jas į dubenį ir pakedenę šakute, palikite atvėsti.

Kitame dubenyje užvirinkite 2-3 stiklines vandens ir suberkite žirnelius. Pavirkite 2-3 minutes ir iškart nuplaukite po šaltu vandeniu. Tuomet palikite atvėsti.

Raudonąjį svogūną ir papriką supjaustykite mažais kūbeliais.
Nedidialiame inde sumaišykite visus padažo ingredientus.

Dideliame dubenyje sumaišykite virtas balandų sėklas, žirnelius, svogūną, papriką, sukapotus žalumynus, svogūnų laiškus ir peletrūnų lapus, atsargiai įmaišykite sutrupintą fetą ir granatų sėklas. Prieš patiekdami ant stalo dar kartą gerai išmaišykite padažą ir užpilkite jį ant salotų. 

Skanaus!