“Daumantų” produkcija - be gliuteno (papildyta)

 Nuotrauka iš www.daumantai.lt

Nuotrauka iš www.daumantai.lt

Kaip jau pastebėjote, lietuviškų produktų gamintojai dar labai retai aiškiai ant pakuočių pažymi tai, kad  produktas sudėtyje neturi gliuteno. O taip yra dėl, manyčiau, labai suprantamų priežasčių - juk yra manoma, kad netoleruojančių gliuteno yra labai mažai ir rinka tam per siaura. Besikeičiant situacijai, daugėjant netoleruojančių gliuteno, tikėtina, kad gamintojai peržiūrės etikečių žymėjimus ir ateityje pasirinkti produktus bus žymiai lengviau. 

Pagal ES reglamentą Nr. 1169/2011 (žr. nuorodą žemiau) “visas alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas ir produktus ar pagalbines perdirbimo medžiagas, ar medžiagas, gautas iš toliau išvardytų medžiagų arba produktų, sukeliančių alergijas ar netoleravimą, naudojamus gaminant ar ruošiant maisto produktą ir išliekančias galutiniame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu būtina nurodyti sudedamųjų medžiagų sąraše aiškiai pateikiant alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos arba produkto pavadinimą.” 

Daugelyje konservuotų lietuviškų produktų sudėtyje yra rašoma, jog naudojamas “actas” ir nėra įvardijama būtent koks. Pagal aukščiau cituojamą reglamentą, jeigu būtų naudojamas actas turintis alergenų, tokių kaip gliutenas, tai turėtų būti pažymima sudėtyje arba atskiru sakiniu etiketėje. Kai tokio žymėjimo etiketėje nerandama, laikytina, kad naudojamas actas yra saugus netoleruojantiems gliuteno. Be abejo, užklausiau keletos lietuviškų produktų gamintojų apie jų produkcijoje naudojamus ingredientus (ir būtent actą), ar jie saugūs netoleruojantiems gliuteno. Atsakymą gavau tik iš “Daumantų” gamyklos, kuriuo dalinuosi su jumis:
“Noriu Jus patikinti, kad nė vieno mūsų prekės ženklo – „Daumantų“ - produkto sudėtyje nerasite gliuteno.
Savo laiške paminėjote actą. „Daumantų“ pagardų gamintojai savo gaminiuose dažnai naudoja spirito actą. Tai, ką naudojame, visada ir surašome gaminio etiketėje, kad vartotojas tiksliai žinotų koks konkrečiai ingredientas buvo panaudotas. Spirito actas taip pat yra be gliuteno.  Taigi galite ramiai skanauti mūsų produkciją: ir kečupus, ir pomidorų padažus, ir majonezą. Gardinkite troškinius, sriubas, žuvį bei kitus Jums tinkančius ir patinkančius patiekalus. Per 25 –erius veiklos  metus įmonė rinkoje įsitvirtino kaip atsakinga ir skaidri bendrovė, kuri pelnė vartotojų pasitikėjimą.” - rašo Reklamos ir ryšių su visuomene specialistė Jorūnė Liutkienė. 

Spirito actas nors ir pagamintas iš gliuteno turinčių produktų yra laikomas saugus laikantis dietos be gliuteno dėl distiliavimo proceso, kurio metu gliutenas yra pašalinamas. Todėl didžioji dalis netoleruojančių gliuteno sako, kad gali vartoti tokį produktą be jokių negalavimų. Reikia paminėti, kad maža dalis itin jautrių gliutenui žmonių besilaikančių šios dietos vis dėlto praneša, kad blogai jaučiasi vartodami spirito actą. Plačiau apie tai skaitykite čia

http://vmvt.lt/node/912

http://www.daumantai.lt

http://www.cureceliacdisease.org