Grikių duona be gliuteno pagal Vaivą

Kaip smagu pasidalinti dar vienu duonos receptu, už kurį noriu padėkoti Vaivai.:)

 Photo by Vaiva Lukošienė

Photo by Vaiva Lukošienė

Jums reikės:

400 g grikių 
2 v.š. obuolių acto
2 v.š. kokosų aliejaus (ar kito jūsų mėgstamo)
1 v.š. miltų be gliuteno
1 a.š. valgomosios sodos

“Žalius, neskrudintus grikius užmerkiame nakčiai.... Ryte gerai perplauname, dedame i trintuvą (kokteilinę), užpilame vandeniu, kad apsemtų puse visų grikių. Pagal skonį pasaldiname, įdedame druskos, įpilame acto ir aliejaus (ant 400gramų grikių pilu po 1-2 valgomuosius šaukštus). Viską sutriname iki vientisos masės. Atskirame indelyje sumaišome šaukštą miltų be gliuteno ar bulvių krakmolo (įsitikinkite, kad sudėtyje nėra gliuteno) su nedideliu šaukšteliu sodos (galime naudoti kepimo miltelius be gliuteno), sudedame į sutrintą masę ir dar kartą leidžiame padirbėti plaktuvui... 
Tuomet pilame į norimą formą ir kepame įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje.
Kepimo laikas priklauso nuo to ar kepsite plokščiąją duoną ar įprastą kepaliuką. Orkaitė įtakos taip pat turės, tad sekite kepimo procesą ir suskilinėjus duonos viršui turėtų būti iškepta. Paįvairinimui ar norint drėgnesnės, galime pridėti tarkuotos gerai nusunktos cukinijos, tarkuotų obuolių ar trintą bananą. Aliejaus galime dėti daugiau - bus “riebesnė”:)”

Skanaus!