Maistas be gliuteno - ar tai mada?

 
"Mendocino Farms" sumuštinis

"Mendocino Farms" sumuštinis

 

Turbūt jūs, kaip ir aš, Lietuvoje dažnai pamatote kreivą šypseną žmonių veiduose, kai pasakote, kad netoleruojate gliuteno? Taip yra todėl, kad daugelis mano, jog tai dieta ne dėl sveikatos, o dėl mados. 
Vakar užbėgau greitų pietų į vieną salotų ir sumuštinių vietelę (L.A.), kur užsisakant sumuštinį be gliuteno, manęs paklausė: “tai alergija ar pasirinkimas?”. Net pasimečiau, pirmą kartą išgirdau tokį klausimą :) Be abejo, pasakiau jog tai alergija ir pasiteiravau, o kodėl jiems tai svarbu?
Pasirodo, jeigu tai pasirinkimas, sumuštinis gaminamas įprastai, nesistengiant išvengti kryžminės taršos, nes žmogui nuo to nieko blogo nenutiks. Tačiau, jeigu tai alergija, jie naudoja švarius įrankius, pasikeičia pirštines ir imasi visų saugumo priemonių, kad maksimaliai išvengti kryžminės taršos. Be abejo, kaip ir įprastai, ten taip pat yra įspėjama, kad virtuvė yra bendra ir pėdsakai yra galimi, tačiau jie padarys geriausią ką gali, kad sumuštinis būtų tinkamas skanauti netoleruojantiems gliuteno.


Ir tuomet man kilo klausimas, ar aš pažįstu bent vieną žmogų, kuris nevalgo gliuteno, nes toks jo pasirinkimas? Nes jis nori būti madingas? Hm.. negalėjau prisiminti nei vieno… Žinau tokių, kurie nevalgo miltų, nes nori sulieknėti, bet tai nėra dieta be gliuteno… nes begliutenė duona yra taip pat iš miltų, tik kitokių, kurie yra kaloringi taip pat ir netinkami norint atsisveikinti su keletu kilogramų. 


Taigi, man kilo didžiulis noras pasidalinti šia patirtimi su jumis ir paklausti, ar jūs pažįstate bent vieną žmogų, kuris laikosi dietos be gliuteno, tik todėl, kad nori būti madingas?