ACTAS - ar jis be gliuteno?

Actas be gliuteno be glitimo.jpg

Čikagos medicinos universiteto, celiakijos centras nurodo, kad visas actas, išskyrus salyklo actą, kuris pagamintas iš miežių, yra laikomas be gliuteno. (http://www.cureceliacdisease.org)

Ekspertai teigia, kad net iš grūdų pagamintas spirito actas yra saugus dietoje be gliuteno, nes gliutenas yra pašalinamas distiliavimo metu bei atlikus tyrimus toks actas neviršyja leidžiamos 20 ppm. normos, kuri yra laikoma saugi Europoje, Kanadoje, JAV bei Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau… Spirito actas iš grūdų (kviečių, miežių, rugių) - tai vienas iš produktų, kuris man neduoda ramybės jau kurį laiką. Ar jis tikrai saugus laikantis dietos be gliuteno? Šį klausimą uždaviau šios savaitės netoleruojančiųjų gliuteno susitikime. Daktarė Forghani tvirtino, kad spirito actas iš grūdų yra be gliuteno ir jos pacientai jį toleruoja, todėl iš dietos jo išbraukti nerekomenduoja.

Ir visgi, šiuo klausimu yra dvi stovyklos, kaip ir kalbant apie alkoholį bei gliukozę iš grūdų turinčių gliuteno.
Tyrimai rodo, kad šis actas yra saugus laikantis dietos be gliuteno, jį vartoti galima.
Nepaisant to, kai kurie netoleruojantys gliuteno sako, kad toks actas jiems sukelia negalavimus. Nėra žinoma kiek tiksliai žmonių jaučiasi blogai vartodami tokį spirito actą, tačiau tai pakankamai svari priežastis sužinojus, jog netoleruojate gliuteno šiuos produktus naudoti atsargiai ir stebėti savo organizmo reakciją. Manoma, kad tai gali priklausyti nuo jautrumo gliutenui stiprumo, kuris kiekvienam yra skirtingas.

Rauginti agurkai be gliuteno be glitimo.jpg
Marinuoti agurkai be gliuteno be glitimo.jpg

Netoleruojančiųjų gliuteno susitikime, didžioji dalis dalyvavusių žmonių sako drąsiai naudojantys spirito actą savo valgiaraštyje ir dėl to nejaučia jokių negalavimų. Tik vienas žmogus teigė, kad yra labai jautrus gliutenui ir mano, kad blogai jaučiasi nuo acto, alkoholio ir gliukozės, pagamintų iš grūdų turinčių gliuteno nors jie ir yra distiliuoti.
Jeigu patikrinsite maisto produktų kur yra naudojamas spirito actas iš grūdų turinčių gliuteno etiketes, rasite užrašą “gluten free”. Tokie užrašai randami ant marinuotų agurkų, marinuotų burokėlių, majonezo, pomidorų padažų, garstyčių ir kitų produktų etikečių, nes oficialiais duomenimis toks actas yra be gliuteno. 
Dažnai etiketėse sudėtyje randamas žodis “actas” (angl. vinegar) ir nėra įvardinta iš ko jis pagamintas. Bendradarbiaujant su Europos maisto saugos tarnyba (angl. European Food Safety Authority (EFSA)) Europos Komisija sudarė ingredientų, kurie neturi būti ženklinami kaip turintys gliuteno sąrašą, kurių sudėtyje yra grūdų, kai grūdai buvo apdoroti taip, kad gliutenas būtų pašalintas. Remiantis tuo, gamintojai neprivalo ant pakuočių pažymėti, jog actas pagamintas iš grūdų turinčių gliuteno. (http://www.aoecs.org)

JAV maisto ir vaistų administracija, aprašo tokias acto rūšis: (http://www.fda.gov)
Actas, sidro actas, obuolių actas - pagaminti iš obuolių sulčių
Vyno actas, vynuogių actas - pagaminti iš vynuogių sulčių
Spirito actas, distiliuotas actas, grūdų actas - pagamintas iš skiesto distiliuoto alkoholio
Cukraus actas - pagamintas iš cukraus sirupo
Salyklo actas - pagamintas iš miežių salyklo ar grūdų. Toks actas būna nedistiliuotas ir laikomas vieninteliu nesaugiu dietoje be gliuteno.

Išvados: grynas distiliuotas actas yra be gliuteno. Salyklo actas turi gliuteno. Actas su prieskoniais ir kvapais gali turėti gliuteno, todėl visada būtina skaityti sudėtį.
Nors spirito actas pagamintas iš grūdų turinčių gliuteno yra laikomas saugus laikantis šios dietos,  tačiau nedidelė dalis žmonių teigia, jog jaučiasi blogai, todėl kiekvienas turėtų nuspręsti pats dėl jo vartojimo.

http://www.glutenfreedietitian.com
http://www.cureceliacdisease.org
https://www.csaceliacs.org
http://www.glutenfreeliving.com
http://www.aoecs.org