Alkoholis. N-18

Pradėjus laikytis dietos be gliuteno, gydytojas galėjo rekomenduoti, kurį laiką susilaikyti nuo alkoholinių gėrimų, kad jūsų virškinamasis traktas galėtų pailsėti ir atsigauti.
Tačiau po kurio laiko, iškyla klausimas daugumai suaugusiųjų: kokius alkoholinius gėrimus galima vartoti laikantis dietos be gliuteno?

Alkoholis be gliuteno.jpg

Nuo pat dietos pradžios buvau įsitikinusi, kad tokie gėrimai kaip kvietinė degtinė, viskis ar kiti alkoholiniai gėrimai pagaminti iš kviečių, miežių ar rugių yra visiškas tabu. Pasirodo, Čikagos universiteto celiakijos centras pažymi, kad distiliuoti alkoholiniai gėrimai yra laikomi be gliuteno, jeigu po distiliavimo nebuvo pridėti papildomi produktai, turintys gliuteno ar aromatai, kurie gali jo turėti. Taigi, net tokie gėrimai kaip viskis, kvietinė ar ruginė degtinė, džinas yra laikomi be gliuteno dėl to, kad gamybos metu distiliuojant yra pašalinamas gliutenas.
Ir visgi, šiuo klausimu yra dvi stovyklos: 
1. Vieni šaltiniai teigia, kad distiliavimo metu yra pašalinamas gliutenas ir gėrimas yra saugus netoleruojantiems gliuteno: http://www.cureceliacdisease.orghttps://www.coeliac.org.uk
2. Tuo tarpu, kai kurie vartotojai netoleruojantys gliuteno teigia, kad net ir nuo distiliuotų alkoholinių gėrimų, pagamintų iš gliuteno turinčių grūdų, jaučiasi blogai ir jų gerti negalima.
Kai kurie netoleruojantys gliuteno, sako atradę tam tikrų prekių ženklų alkoholinių gėrimų, kuriuos gali vartoti ir jaustis gerai. Nuo ko tai priklauso, sunku pasakyti, galbūt nuo to žmogaus jautrumo gliutenui stiprumo?
Taigi, tai tampa kiekvieno žmogaus apsisprendimo reikalu, vartoti alkoholį pagamintą iš grūdų turinčių gliuteno, kuris kaip teigiama pašalinamas distiliacijos metu, ar ne. Ir visgi, jeigu nusprendėte, kad jums tai saugu, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad alkoholiniai gėrimai, į kuriuos po distiliavimo proceso įdėti gliuteno turintys kvapai, skoniai (angl. flavors) ir kiti priedai, nebėra laikomi be gliuteno! 
Daugumos lietuvių mėgstamas gėrimas yra alus. Didžioji dalis populiaraus alaus turi gliuteno, nes jis būna pagamintas iš kviečių ar miežių. Tačiau jau ir Lietuvoje galima įsigyti keltą rūšių alaus be gliuteno, pagaminto iš sorgų, avižų ar sorų ir net kvietinio kur anot gamintojų gliutenas yra pašalinamas gamybos metu.

O ką daryti, jeigu nutarėte, kad distiliuotas alkoholis pagamintas iš gliuteno turinčių grūdų jums yra nepriimtinas? Tuomet galite rinktis alkoholį pagamintą iš tokių produktų, kurie natūraliai neturi gliuteno. Vynas, šampanas, putojantis vynas, portas, agavos tekila, konjakas, brendis yra be gliuteno, nes paprastai jie gaminami iš vynuogių, obuolių ar kitų vaisių/augalų. Todėl jeigu jie yra gryni, be papildomų priedų, paprastai yra vartotini laikantis dietos be gliuteno. Taip pat galite rinktis ir degtinę, pagamintą iš bulvių, kukurūzų ar vynuogių.

Labai svarbu nepamiršti, kad alkoholis gali turėti ne tik gliuteno, bet ir laktozės, kaip pavyzdžiui, Bailey’s gėrimas (http://www.baileys.com). Kai vieni sako, jog gali jį toleruoti nors jame ir yra viskio, kiti tuo tarpu praneša, kad jo paskanavę pasijunta blogai ir pripažįsta nepagalvoję apie sudėtyje esantį nemažą kiekį grietinėlės. Todėl prieš vartodami alkoholį taip pat turėtume pagalvoti ir apie kitus slypinčius alergenus, kurie gali sukelti nepgeidaujamą reakciją.

Štai keletas alkoholinių gėrimų pavyzdžių, kurie padės jums nuspręsti, ką saugu vartoti ir ko geriau vengti:

ALUS - dažniausiai alus gaminamas iš kviečių ar miežių ir jame yra gliuteno. Jeigu nesijaučiate saugiai vartodami alų, pagamintą iš išvalytų kviečių (kurį gamintojai žymi “be gliuteno”), rinkitės alų natūraliai be gliuteno, pagamintą iš: ryžių, sorgų ir pan.

VYNAS, ŠAMPANAS, PUTOJANTIS VYNAS - jeigu šie gėrimai yra naturalūs ir gryni, be papildomų priedų, tokiu atveju jie yra be gliuteno, nes gaminami iš vynuogių, kurios natūraliai jo neturi.
Turiu paminėti ir tai, kad vynas yra laikomas statinėse, kurių tarpeliai yra užlipdomi pasta, kuri turi kviečių. Dėl to buvo daug nuogastaujama ir kilo diskusijos. Tačiau šiuo metu jau yra išaiškinta, kad tai įtakos nepadaro ir gliuteno kiekis nesiekia leidžiamo 20 ppm ir paprastai nesiekia net 10 ppm. Jeigu jums tai kelia abejonių, rinkitės vyną, kuris buvo laikomas nerūdijančio plieno statinėse. https://www.glutenfreewatchdog.org

SIDRAS - dažniausiai gaminamas iš obuolių ar kriaušių, todėl yra saugus, jeigu nėra pridėta miežių (angl. barley) dėl skonio. Būtinai prieš vartodami pasitikrinkite sudėtį.

BRENDIS - yra distiliuotas iš vaisių ar uogų, tokių kaip kriaušės, vyšnios, avietės ir persikai bei paprastai yra saugus laikantis dietos be gliuteno.

KONJAKAS - gaminamas iš vynuogių, todėl paprastai yra saugus dietoje be gliuteno.

GRAPPA - gaminama iš vynuogių ir yra be gliuteno.

MIDUS - yra gaminamas iš vyno ir medaus, todėl yra saugus begliutenėje dietoje.

OUZO - gaminamas iš anyžiaus, pankolio ir kitų aromatinių medžiagų, bei laikomas saugus dietoje be gliuteno.

ROMAS - dauguma romo rūšių yra gaminamos iš cukranendrių, todėl romas laikomas neturinčiu gliuteno. Tačiau renkantis romą rekomenduojama būti atsargiems, nes jame gali būti pridėti gliuteno turintys papildomi priedai, kvapai ir skoniai (angl. flavor).

TEKILA - paprastai ji gaminama iš mėlynosios agavos ir tokia yra saugi dietoje be gliuteno.

DEGTINĖ - įprastai degtinė yra gaminama iš kviečių ar rugių ją distiliuojant ir jūsų pasirinkimas ar ją vartoti. Degtinė, pagaminta iš bulvių ar kukurūzų, yra natūraliai be gliuteno. Štai keletas pavadinimų: Tito’s Vodka, Blue Ice, Adamba, Chopin, Cold River Vodka, Ciroc, Jankill, Kamchatka, Luksusowa, Monopolowa, Victory, Zodiac, Teton Glacier.

VISKIS - yra distiliuotas gėrimas, pagamintas iš fermentuotų grūdų, paprastai gaminamas iš miežių, rugių, kviečių. Vėlgi, jūsų pasirinkimas ar vartoti distiliuotą gėrimą, pagamintą iš grūdų, turinčių gliuteno.

ALKOHOLINIAI KOKTELIAI - turėtumėte rinktis itin atsargiai dėl galimo paslėpto gliuteno įvairiuose gėrimuose, sirupuose bei kituose prieduose iš kurių kokteiliai yra sumaišomi.

Išvados: žinokite ką vartojate. Skaitykite etiketes. Jeigu kyla įtarimų, patartina  nerizikuoti. Vartokite alkoholį atsakingai.

http://www.celiac.com

http://www.geroalausparduotuve.lt

http://www.vynomeka.lt

http://brunehaut.com