Kai pritrūksta geležies. Begliuteniai maltinukai.

 
Kotletai be gliuteno.jpg
 

Vaikystėje labai, labai mėgavau maltinukus. Tuomet mama į juos maišydavo piene pamirkyto batono, kad jie būtų minkštesni. Kai teko pradėti rinktis tik begliutenius patiekalus, iškilo klausimas: o ką darysim dabar?! Tuo metu begliutenės duonos pasirinkimas buvo ajajaiii... koks mažas ir tokios jau ne kokios… Anyta pasiūlė puikią išeitį, vietoje mirkyto batono naudoti tarkuotą žalią bulvę. Tai buvo puikiausias išsigelbėjimas, būtent taip gaminu iki šios dienos :)

Manau, kiekvienas turime savo maltinukų receptą, visi jie panašūs ir tuo pačiu kiekvieno mūsų skonis skiriasi. Mano patys pačiausi ir skaniausi yra pagaminti iš jautienos ir vištienos krūtinėlės.

Troškinu juos ir dabar, o kvapas namuose pasakiškas!

Kaip gaminu?

Jums reikės:

300 g jautienos faršo (renkuosi kuo liesesnį iki 10 proc riebalų)

300 g maltos vištienos krūtinėlės (kartais dedu vištienos didesnę dalį nei jautienos, bet ne atvirkščiai)

1 vidutinė/mažesnė smulkia tarka (kaip cepelinams) sutarkuota bulvė

Maltinukai be gliuteno.jpg

1 kiaušinis

1 skiltelė išspausto česnako

pagal skonį druskos ir pipirų

 

Avokadu aliejus be gliuteno.jpg

Viską gerai išmaišau, formuoju nedidukus, plokščius kotletukus. Patikėkite, tokie net vaikams patiks labiau! Apkepu keptuvėje įkaitintame avokadų aliejuje iš abiejų pusių kol skaniai apskrunda. (Aliejų be abejo, galite naudoti tokį aliejų kokį mėgstate :))

Tuo metu atskirame puode užkaičiu vandens (maždaug per du pirštus gylio), jeigu turiu įdedu begliutenio sultinio pusę kūbelio (nebūtina) ir druskos bei juodųjų pipirų keletą žirnelių.

Kotletai be glitimo.jpg

Apskrudusius kotletukus dedu į užvirusi vandenį. Tuo tarpu toje pačioje keptuvėje apkepinu puse smulkinto svogūno ir porą skiltelių česnako. Sudedu į puodą ir troškinu apie 30 min. Baigiant troškintis įdedu porą šaukštų grietinės ir būtinai pabarstau krapais:)

Nieko nėra skaniau kaip valgyti kotletus su virtais grikiais ir burokėlių salotomis. Burokėlių salotas pasigaminu pirmiausiai, kad spėtų kmynai suminkštėti:) Sutarkuoju 3 virtus burokėlius, įberiu arbatinį nubraktą šaukštelį kmynų, truputį smulkintų svogūnų, žiupsnelį druskos ir šaukštą aliejaus. Paprastai naudoju saulėgrąžų, tačiau, kai tokio neturiu, puikiai tinka tiek avokadų, tiek alyvuogių.

Kaip jau žinome, ne retam sergančiąjam celiakija būna geležies trūkumas. Štai jums ir pilna lėkštė šios trūkstamos medžiagos! Jautiena, grikiai, burokai. Ar gali būti geriau ir skaniau?!:)

Pasidalinkite su mumis ir jūs, savo mėgstamiausiu kotletų receptu!:)

Skanaus!