Gruzdintos bulvytės arba bulvytės Fri

Skrudintos bulvytes, bulvytes fri be gliuteno.jpg

Bulvytės Fri! Kas jų nemėgsta?! :)) Vakar taip jų norėjosi! Pamaniau užsisakysiu šalia salotų. Ir kaip buvo naivu tikėtis, kad jos bus be gliuteno! Man pasisekė, kad restorano personalas buvo edukuotas šiuo klausimu ir išdėstė, kad pačios bulvytės yra be gliuteno, tačiau jie perspėja, kad kepa tame pačiame aliejuje kaip ir kitus produktus turinčius gliuteno. Kaip paminėjo padavėjas, daugelis žmonių vis tiek jas užsisako, tai priklauso nuo alergijos stiprumo. Vieni gali toleruoti keletą trupinių gliuteno turinčių produkto, o kiti negali apie tai net pagalvoti!

Seniau manydavau, kad bulvytės Fri yra vienas iš produktų, kuriuo galiu mėgautis, jeigu jos nėra apvoliotos miltuose. Deja… Pirma, nors ir pačios bulvytės atrodytų yra be gliuteno, kokia tikimybė, kad jos nebus kryžmiškai užterštos jau gamykloje? Antra, labai retai restoranuose ką žino apie aliejų, kuriame yra skrudinama. Neretai net jame gali būti gliuteno turinčių grūdų dalelių, naudojamų kvapui sustiprinti. Ir trečia, kiek daug restoranų atrasime, kuriuose tame aliejuje būtų kepamos tik bulvytės be gliuteno? Juk dažniausiai jame yra skrudinami ir svogūnai, vištiena, krevetės bei kiti produktai apvolioti džiūvėsėliuose. Čia saugumas ir laimė baigiasi tiems, kurie serga celiakija ar kurių alergija yra stipri.

Mamoms turbūt kyla klausimas, o kaip McDonald’s bulvytės?! Juk vaikai taip jas mėgsta! Ir tame aliejuje, atrodytų, kepamos tik jos. 
Įdomu tai, kad JAV tinklapyje http://www.mcdonalds.com bulvyčių sudėtyje yra pažymima, kad jose yra kviečių ir pieno: (http://www.mcdonalds.com/us/en/food/product_nutrition.snackssides.6050.small-french-fries.html). Taip! Pieno mažiausiai tikėčiausi. Taip pat pažymima, kad aliejuje yra kviečių, nors kiekis ir nežymus: http://www.mcdonalds.com/us/en/your_questions/our_food/are-the-fries-at-mcdonalds-gluten-free.html. Palyginimui Jungtinės Karalystės tinklapyje teigiama, kad jų bulvytės yra be gliuteno: http://www.mcdonalds.co.uk/content/ukhome/whatmakesmcdonalds/qa/search.html, o čia rasite jų sudėtį: http://www.mcdonalds.co.uk/content/ukhome/meal_builder.html .
Na gerai, o Lietuvoje ar bulvytės turi gliuteno? Tinklapyje pateikiama informacija, kad bulvytėse gliuteno (glitimo) nėra: http://www.mcd.lt/sites/default/files/allergens_pdf/lt/mcdonalds_alergeni_2016janvaris_liet_crew.pdf. Jų sudėties rasti nepavyko, informacija pateikiama tik tokia: http://www.mcd.lt/lt/bulves. O apie aliejų, kuriame jos kepamos pažymima tik tiek, kad kepama rapsų ir saulėdražų aliejuje (kurie turėtų būti be gliuteno, jeigu nėra pridėta papildomų priedų): http://www.mcd.lt/lt/faq. Kiek informacija patikima sunku pasakyti. Ypatingai jautrūs gliutenui turbūt nerizikuotų valgyti  bulvyčių dėl galimos kryžminės taršos kaip ir kiekviename kitame Lietuvos restorane. Ar jų ragauti - kiekvieno pasirinkimas. Būtų įdomu išgirsti skanavusių nuomonę ir sužinoti kaip jautėtės?
Taip pat prisiminkite tai kai keliaujate: skirtingų šalių restoranuose nors ir to paties tinklo produktų sudėtis gali skirtis. Jeigu valgote skrudintas bulvytes McDonald’s Lietuvoje, nebūtinai galėsite jas saugiai valgyti kitoje šalyje.

Taigi, prieš užsisakydami skrudintas bulvytes restorane turėtumėte pasiteirauti:
Ar pačios bulvytės yra be gliuteno?
Ar aliejus, kuriame kepama yra be gliuteno?
Ar tame pačiame aliejuje yra kepami produktai, turintys gliuteno?

Jeigu negaunate aiškių atsakymų, turbūt jų valgyti nevertėtų.

http://www.mcdonalds.com

http://www.mcdonalds.com

http://www.mcdonalds.com

http://www.mcdonalds.co.uk

 http://www.mcdonalds.co.uk

 http://www.mcd.lt

 http://www.mcd.lt

 http://www.mcd.lt