Vasariški receptai be gliuteno - žurnale “Virtuvė”

Viršelio tema: Dieta be gliuteno: o ką tada valgyti?

Viršelio tema: Dieta be gliuteno: o ką tada valgyti?

Vienas gražiausių kulinarinių žurnalų man yra “Virtuvė”. Ir koks džiaugsmas ten rasti receptų be gliuteno! Šio mėnesio spalvingame ir vasariškame žurnale rasite ir mano siūlomų begliutenių idėjų jūsų stalui. Na, “mano”, tai iš dalies :) Sveikus pusryčius - jogurto su chia sėklomis ir vaisiais specialiai man sukūrė Kristina Jatautaitė. Itin mėgstamais vištienos iešmeliais su kariu - visada lepina vyras. O jeigu pritrūktų idėjų ką dar skanaus pagaminus iš arbūzo - patikėkite, mūsų kaimynų Evelinos ir Giedriaus kartą vaišintu užkandžiu nenusivils nė vienas!

zurnalas "Virtuve" receptai.jpg

Ir, be abejo, žurnale “Virtuvė” rasite dar ne vieną vasarišką bei kūrybingą receptą, kuriuose naudojami produktai be gliuteno, tai yra “Mėlynių ir vaisių kokteilis”, “Rožių žiedlapių sirupas su ruduoju cukrumi”, puikiausi marinatai mėsai, jautienos išpjova su chimichurri padažu, gaspačas su arbūzu ir daugybę kitų skanumynų.

Skubėkite žurnalą “Virtuvė” įsigyti ir jūs, kad vasara būtų skani ir nerūpestinga!

“New Port” restorane Klaipėdoje - meniu be gliuteno

 
Rizotas su ožkos sūriu ir burokėliais be gliuteno

Rizotas su ožkos sūriu ir burokėliais be gliuteno

 


Ketvirtadienį po mokymų Klaipėdoje buvau ne tik laiminga, bet ir alkana :) Jau buvo vėlu ir niekur toli eiti nesinorėjo, todėl su drauge, kuri taip pat netoleruoja gliuteno, nusprendėme išbandyti Radisson Blu Klaipėda viešbučio restoraną “New Port”. Ir neapsirikome! Pasirodo jie turi meniu, kuriame sužymėti patiekalai neturintys gliuteno! Wow! Ačiū jiems! Draugė užsisakė miško grybų sriubos be grietinėlės ir sakė, kad pasirinkimas buvo puikus :) O aš buvau nustebina nerealaus Rizoto su ožkos sūriu ir burokėliais be gliuteno. Puiki nuostabios dienos pabaiga!

Užsukite ir jūs, kai svečiuositės Klaipėdoje ir norėsis užkasti tokioje vietoje, kurioje žino jūsų poreikius ir kaip paruošti maistą tinkamai :)

Restorano New Port meniu, kuriame sužymėti patiekalai be gliuteno (ne glitimo! Valio!) :)

Restorano New Port meniu, kuriame sužymėti patiekalai be gliuteno (ne glitimo! Valio!) :)

Radisson Blu Klaipeda meniu.jpg
Draugė nesusilaikė neužfiksavusi momento, kai gavau patiekalą be gliuteno restorane :)

Draugė nesusilaikė neužfiksavusi momento, kai gavau patiekalą be gliuteno restorane :)

Gerosios bakterijos Gefilus Lactobacillus GG - be gliuteno ir be laktozės

Gerosios bakterijos be gliuteno.jpg

Turbūt daugelis jūsų žinote, kad vaistuose ir maisto papilduose gali būti gliuteno. Todėl kaskart, kai perku vaistus, tenka gerai pagalvoti, ar jie man tinkami, o ypač tai svarbu renkantis gerąsias bakterijas, kai organizmas nusilpęs nuo antibiotikų ar viduriuojant. Tikiu, kad ne vienas iš jūsų susiduria su šia problema, todėl norėčiau pasidalinti tuo, ką naudoju pati. 

Dėl keletos priežasčių, kurias išvardinsiu vėliau renkuosi Gefilus Lactobacillus GG pieno rūgšties bakterijų preparatą. Jos yra be gliuteno ir laktozės. Per dieną užtenka tik vienos kapsulės ir ją galima išardyti bei jos turinį sumaišius su vandeniu išgerti. Tai turbūt aktualu ne tik man (man sunku nuryti tabletę), bet ir tiems kas turi vaikų. Jeigu pasidomėsite plačiau, rasite, kad atlikti tyrimai rodo, jog Lactobacillus GG stimuliuoja imunitetą, mažina infekcijų  ir virškinamojo trakto sutrikimų riziką, trumpina viduriavimo trukmę ir net sumažina dantų ėduonies tikimybę.

Daugiau informacijos galite rasti čia: http://www.lgg.com

Būkite atidūs: net geruose restoranuose gali nežinoti kur slepiasi gliutenas

Perlines kruopos, sriuba gliutenas, glitimas.jpg

Šiandien įsitikinau ir nuliūdau supratusi, kad net apsilankius tikrai gerame restorane, negali pasitikėti tuo, kas tau teigiama, o restorano personalui suklydus - tai nėra pripažįstama.

Susitikusios pietų su Inga Krasuckiene, iš karto padavėją įspėjome, kad mudvi netoleruojame gliuteno ir paprašėme, kad parekomenduotų ką galime valgyti iš dienos pietų. Padavėjas pasiteiravo virtuvės šefo, kuris pasakė, kad galime valgyti viską! Iš tiesų ne tik nustebome, bet ir nudžiugome! Užsisakiau sriubos ir dar kartą paprašiau įsitikinti, kad ji yra saugi netoleruojant gliuteno. Ir vėl gavau patvirtinimą. 

Gavusi kvapnią ir skanią sriubą labai nudžiugau, kol nepasėmiau pirmo šaukšto! O jame puikavosi skanutėlės perlinės kruopos. Be abejo, paklausiau padavėjo kokios tai kruopos ir kai gavau patvirtinimą jog tos pačios, kurias įtariau, pasidalinau tuo, kad jos turi gliuteno. Padavėjas su tuo nesutiko ir pakvietė virtuvės šefą, kuris taip pat patvirtino, kad jo nuomone perlinės kruopos (miežiai) gliuteno neturi. Na va! Tiems, kurie nežino, perlinės kruopos ya pagamintos iš miežių, o tai yra vieni iš trijų draudžiamųjų grūdų (kviečiai, miežiai, rugiai).  

Pasirodo situacija yra liūdnesnė nei tikėjausi ir net nesulaukiau atsiprašymo ar pavaišinimo kava už tai, kad vos nebuvau apnuodyta ir keletas dienų būtų išbraukta iš įprasto gyvenimo dėl to, kad restorano personalas nežino apie alergenus.

Tikiu, kad visi turite daugybę tokių istorijų ir nusivylimų. Todėl jau ne kartą priminiau ir dar kartą norėčiau pasakyti - galvokite ką dedate į burną ir pasikliaukite tik savimi!

http://www.newhealthadvisor.com

https://www.coeliac.org.uk

http://www.dietoscentras.lt

Praūžęs renginys - didžiulis AČIŪ visiems!

 
renginys gliutenas glitimas celiakija.jpg
 

Penktadienį, gegužės 13 d. Radisson Blu Astorija viešbutyje tarptautinės celiakijos dienos proga  vyko renginys apie gliuteno netoleravimą.

Noriu pasidžiaugti renginiu ir padėkoti savo ir Ingos Krasuckienės bei visos komandos vardu visiems susirinkusiems svečiams (kurių suskaičiavome apie 80!) už gerą nuotaiką, šiltus atsiliepimus ir domėjimąsi šia tema. Džiaugiamės, kad svečių tarpe buvo ne tik netoleruojantieji gliuteno, bet ir kepyklėlių atstovai, gydytojai, dietologai, didžiųjų prekybos centrų atstovai, receptų knygų autoriai, žurnalistai, rašantys apie sveiką gyvenimo būdą, žinomi žmonės besidomintys sveika gyvensena, valstybinių institucijų, kurių darbas susijęs su maistu, atstovai, begliutenių produktų technologai bei kitų įvairių sričių atsovai. Svečius pasitiko nuostabi muzika, kuria mus džiugino vokalistė Kristina Jatautaitė ir saksofonininkas Laimonas Urbikas. 

Dalyviai džiaugėsi išsamiu gyd. Vaidoto Urbono pranešimu ir turėjo daugybę klausimų, į kuriuos gydytojas mielai atsakė. Antrajame pranešime pasidalinau savo istorija kaip man buvo nustatytas gliuteno netoleravimas ir kaip su tuo sekasi gyventi dabar, o renginį užbaigė saldžiųjų receptų kūrėjos, knygos bendraautorės Inga Krasuckienė bei Katerina Buldakova.

Renginys nebūtų buvęs toks skanus ir sotus, jeigu ne mūsų rėmėjai, kuriems sakome didžiulį ačiū! “Ievos skanėstai” džiugino šviežutėliais sausainiais su slyvomis, citrinomis bei šokoladu. “Biosala” visus vaišino ekologiška arbata bei ryžių, avižų - migdolų pieno pakaitalais, sausainiais bei ryžių ir saulėgražų duona. Kepyklėlė “Beglitimis” vaišino bandelėsmis be gliuteno, kurių kai kurie net neišdrįso paragauti, nes negalėjo patikėti, kad jos tikrai be gliuteno dėl savo nepriekaištigos formos. O ragavusieji sakė, jog skonį būtų sunku atskirti nuo įprastinių! Ir kaip gi be vaisių?! - buvo svečių, kurie vis dar pirmą kartą ragavo liofilizuotų, sveikų “Ranchers” vaisių be gliuteno. Be abejo, svečiai buvo vaišinami ir skaniuoju brauniu, kurį iškepė pati Inga, o receptą galite rasti knygoje “Kepiniai be glitimo”.


Mums pasisekė - penktadienis buvo labai graži ir saulėta diena Vilniuje. O tokią dieną negalėtų būti nieko geriau, nei atsigaivinti ledais be gliuteno! Džiaugiuosi, kad mano gimtojo miesto ledų gamintojai “Klaipėdos pienas” pagalvojo ir apie mus, netoleruojančius gliuteno, bei šiemet mus nudžiugino “Dione” mėtiniais ledais su šokolado gabaliukais, “Baltosios varnelės” mango ir obuolių ledais, kurie sukurti specialiai vaikams. Ledai buvo tokie skanūs, kad kai kurie paprašė ir antros porcijos.:)

Didžiulis AČIŪ mūsų pagrindiniam rėmėjui “SCHAR”, kurio dėka galėjome džiaugtis tokia gražia ir jaukia aplinka viešbutyje, bei skanauti jų gaminamą duoną ir sausainius be gliuteno. O kur dar tai, kad atvykę svečiai buvo pamaloninti asmenine skaniąja “Schar” dovanėle, kuria galės pasidalinti ir su namiškiais! O užpildžiusieji anketas sulauks ir nemokamo bandomojo siuntinuko su “Schar” produktais! Dovanų ir siurprizų gausybė iš gamintojo, kuriam rūpi, kad mūsų gyvenimas be gliuteno būtų skanesnis!

Nuoširdus AČIŪ visiems atvykusiems, prisidėjusiems ir parėmusiems mūsų pirmąjį tokį Lietuvoje renginį apie gliuteno netoleravimą!

Schar renginys be gliuteno glitimas.jpg
Ievos skanestai.jpg
be gliuteno be glitimo.jpg
Biosala be gliuteno be glitimo.jpg
be gliuteno be glitimo celiakija.jpg
Klaipedos pienas ledai be gliuteno.jpg
Milius, Kristina Pozingyte, Kristina jatautaite. jpg
Inga Krasuckiene braunis renginys.jpg
Kristina Pozingyte, Inga Krasuckiene, Katerina Buldakova be glitimo be gliuteno.jpg
Kristina Jatautaite, Laimonas Urbikas renginys be gliuteno.jpg
Kepiniai be glitimo.jpg
renginys be gliuteno be glitimo sveciai.jpg
be gliuteno be glitimo.jpg
renginys be gliuteno be glitimo sveciai.jpg
Simona Burbaite renginys be gliuteno Kristina Pozingyte.jpg
Laura Gyliene be gliuteno be glitimo renginys Kristina Pozingyte.jpg
be gliuteno renginys.jpg
Kristina Jatautaite, Laimonas Urbikas be gliuteno be glitimo.jpg
be gliuteno renginys.jpg
be gliuteno renginys.jpg
celiakija renginys Vaidotas Urbonas.jpg
Kristina Pozingyte be gliuteno be glitimo.jpg
Inga Krasuckiene renginys be gliuteno be glitimo.jpg
be gliuteno renginys.jpg
be gliuteno renginys.jpg
be gliuteno renginys.jpg
be gliuteno renginys.jpg
Img_0089.jpg
be gliuteno renginys.jpg
be gliuteno renginys.jpg
be gliuteno renginys.jpg
be gliuteno renginys.jpg
Ledai be gliuteno renginys.jpg
Ledai be gliuteno Klaipedos pienas renginys.jpg
Ledai be gliuteno be glitimo gluten free.jpg
Be gliuteno renginys.jpg
Katerina Budakova be gliuteno be glitimo.jpg
renginys be gliuteno be glitimo.jpg
Inga Krasuckiene be gliuteno be glitimo.jpg
Vaidotas Urbonas, Kristina Pozingyte. jpg
Kristina Pozingyte be gliuteno, be glitimo. jpg

Tema įmonėms, norinčioms sukurti naujus produktus be gliuteno

Vakar gavau žinutę apie Lietuvoje teikiamą paslaugą, kuri galėtų sudominti įmones, kurios domisi naujų patiekalų grupių ar maisto produktų be gliuteno sukūrimu.

Žinute dalinuosi su visais. Negali žinoti kam kada bus naudinga :) Joje sakoma:

Žinutė: Viešojo maitinimo įmonėms, kepyklėlėms
Jei Jūs turite privačią maitinimo įmonę ar kepyklėlę, siūlome bendradarbiauti. Galime pasidalinti patirtimi, žiniomis, prisidėti prie naujų patiekalų grupių ar maisto produktų be glitimo kūrimo Jūsų įmonėje. Patiekalų, maisto produktų be glitimo receptūrų, technologinių kortelių kūrimas, maistinės ir energinės vertės skaičiavimai, remiantis naujausia metodika:

• Duonos, pyrago kepiniai (forminė duona, netradicinės formos duonelės, picų padai ...)

• Miltinės konditerijos kepiniai (sausainiai, biskvitai, keksiukai, pyragaičiai ...)

• Makaronai.

• Miltiniai patiekalai.

Gaminiams be glitimo kaip pagrindinė žaliava naudojami grikių, ryžių, kukurūzų, bolivinės balandos, burnočių, kanapių sėklų ar Jūsų pageidaujami miltai.

Maisto produktų technologės, lektorės Jurgita Lazdauskienė jurgita.lazdauskiene@gmail.com tel. +370 685 07917

Jolita Savickienė jolita.savickiene@gmail.com tel. +370 614 95156

Straipsniai mokslo leidiniuose:

Lazdauskienė J., Siliukaitė V. Grikių miltų įtaka miltinės konditerijos gaminių kokybės rodikliams. Konferencija „Chemijos technologijų raida ir perspektyvos“. 2009 04 23 VK ATF. Lazdauskienė J. Miltinės konditerijos kepinių iš netradicinių grūdų miltų kokybės įvertinimas. Kaunas: Maisto chemija ir technologija. 2010. T.44, Nr.2. P. 29-34. ISSN 1392-0227. Lazdauskienė J. Hidrokoloidų įtaka duonos be glitimo kokybei. Kaunas: Maisto chemija ir technologija. 2012. T. 46, Nr. 1. P.34-41. ISSN 1392-0227. Lazdauskienė J., Karablikovaitė V. Duonos su burnočių sėklų miltais kokybės rodiklių tyrimai. Respublikinė konferencija „Maisto produktai-sauga ir kokybė“ 2013 05 09 VK ATF.

Gliuteno netoleravimo požymiai

glitimo netoleravimo gliuteno netoleravimo pozymiai.jpg

Ar žinojote, kad 9 iš 10 celiakijos atvejų yra nediagnozuojami? 
Tai gali būti dėl daugybės priežasčių. Kartais ligos simptomai atrodo labai bendriniai, susiję su virškinimo sutrikimais, tokiais kaip viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pykinimas, pilvo pūtimas. 

Kitais atvejais, simptomai (ar išsivysčiusios ligos) atrodo niekaip nesusiję su virškinimo sutrikimais, tokie kaip geležies trūkumas, migrena, kaulų retėjimas (osteoporozė), neaiškios kilmės nevaisingumas ar persileidimai, alopecija, skydliaukės sutrikimai, diabetas, galūnių tirpimas, nuovargis, dusulys, nesibaigianti sloga, įvairūs skausmai, ataksija (kai prarandama pusiausvyra), pablogėjusi atmintis, negalėjimas susikaupti, egzema, bėrimai, opelės burnoje bei pažeista burnos gleivinė, pažeistas dantų emalis ir t.t. 

Pasitaiko atvejų, kai žmogus nejaučia jokių simptomų apskritai, tada įtarti ligą yra sudėtingiausia, ypatingai žinant tai, kad ji gali atsirasti bet kuriame amžiuje.

Todėl labai svarbu įtarus jog jūs ar jūsų artimieji gali netoleruoti gliuteno atlikti kraujo tyrimus celiakijai nustyti ir jeigu rezultatai neigiami, o įtarimas išlieka, išbandyti dietą be gliuteno. Jeigu po keletos savaičių pasijustumėte ženklai geriau, gydytojas galėtų įtartį neceliakinį jautrumą gliutenui. Iki šiol gydymo vaistais nėra, todėl dietos be gliuteno būtų rekomenduojama laikytis visą laiką.

Pasiruošimas pas dantų gydytoją (odontologą)

Dantistas ir gliutenas glitimas.jpg

Visi žinome kaip svarbu prižiūrėti dantis ir reguliariai lankytis pas dantų gydytoją. 
Pasirodo, net šios srities specialistai, gali atpažinti galimus gliuteno netoleravimo požymius ir padėti diagnozuoti celiakiją.

Dalis žmonių sergančių celiakija nejaučia jokių klasikinių ligos požymių, todėl diagnozė nėra nustatoma anksti. Kai kuriems, dantų emalės pažeidimas, gali būti vienintelis šios ligos požymis. Todėl jūsų dantų gydytojas gali atpažinti galimus gliuteno netolaravimo požymius, jeigu yra pažeistas dantų emalis, jis pagelto ar ant dantų atsirado rudų dėmelių. Gydytojui įtarimą gali sukelti ir blogas burnos kvapas, taip pat burnos sausumas bei opelės gleivinėje.


Prieš eidami pas dantų gydytoją, turėtumėte pasitarti dėl naudojamų priemonių ir įsitikinti, kad jūsų gydytojas žino, ko turėtų imtis, kad jums į burną nepatektų gliuteno turinčių produktų.

Vietos kur galėtų slėptis gliutenas:
Dantų pastoje
Dantų poliravimo pastoje
Anestetikuose
Latekso pirštinėse - gali būti padengtos krakmolu, kuris turi kviečių.
Dantų siūle - bene saugiausia būtų naudoti nevaksuotą ir bekvapį.
Odontologo kaukėje - gydytojas turėtų pasikeisti kaukę, jeigu naudojo prieš tai pirštines, kurios buvo padengtos milteliais turinčiais gliuteno ir jomis galėjo lieti kaukę.
Švarios rankos - esu tikra, kad gydytojai nusiplauna rankas prieš kiekvieną pacientą, tiesiog priminimas, kad jeigu gydytojas laikė produktą turintį gliuteno, turėtų jas dar kartą nusiplauti.
Burnos skalavimo skystis - įsitikinkite, kad jis neturi gliuteno.
Kapose dantims - pasirodo dantų kapos taip pat gali turėti gliuteno ir neigiamai veikti celiakija sergančio žmogaus organizmą. 2013 m. buvo išsiaiškintas atvejis, kai dantų kapos devynmetei mergaitei sergančiai celiakija kėlė negalavimus dėl to, kad plastike iš kurio jis buvo pagamintos buvo gliuteno. Platesnį aprašymą galite rasti čia

Gražios šypsenos!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://dentzz.co.in
http://www.rdhmag.com

https://www.verywell.com

http://glutenaway.blogspot.lt

http://www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/basics/selecting-dental-products/article/how-gluten-free-toothpaste-keeps-you-clean-and-healthy-0914

Apie restoranėlį, kuriame visi patiekalai be gliuteno

 
Iš kairės: Lietuvos garbės konsulė Daiva Navarrette,restoranėlio savininkė Joi Stearns, Kristina Pozingytė, restoranėlio bendrasavininkas Nic Johanson bei Olena Snow, kuri gamina sveikąją Kombucha

Iš kairės: Lietuvos garbės konsulė Daiva Navarrette,restoranėlio savininkė Joi Stearns, Kristina Pozingytė, restoranėlio bendrasavininkas Nic Johanson bei Olena Snow, kuri gamina sveikąją Kombucha

 

Vakar L.A. pietavau su Lietuvos garbės konsule Daiva Navarrette, kuri supažindino mane su energinga ir nuostabia ponia Olena Snow, kuri gamina sveikatos ir amžinojo gyvenimo aleksyrą Kombučia (angl. Kombucha). Bet apie šį Jungtinėse Valstijose labai madingą, skanų bei sveiką gėrimą, kuris stipriai stumia iš rinkos nesveikus gėrimus tokius kaip Coca-Cola, vėliau.

Šį kartą norėjau pasidžiaugti vienais skaniausių pietumis, kuriuos valgiau pastaruoju metu. Olena kaip ir aš, netoleruoja gliuteno, todėl žino įdomių vietų, kur gaminamas maistas be gliuteno. 

Visada žaviuosi Daiva Navarrette ir nepažįstu veiklesnės moters nei ji. Dar nespėjus užsisakyti maisto, Daiva jau susipažino su restoranėlio JOi Cafe savininkais. Turėjome begalo įdomų pokalbį. Restoranėlio savininkė Joi Stearns pradėjo šį verslą neatsitiktinai. Kai paaiškėjo, kad jos dukra netoleruoja gliuteno, ji išmoko gaminti skaniausių patiekalų be gliuteno. Atsitiktinai susipažino su Nicholas Johanson (Nicholas taip pat netoleruoja gliuteno), kuris pasirodė turintis verslumo žinių. Taigi, sudėję abiejų gebėjimus, atidarė nuostabų vegan, gluten free restoranėlį ir įrodė, kad ekologiškas, veganiškas ir be gliuteno maistas gali būti net labai skanus ir sveikas! Kaip pasakė Joi, ji nori parodyti, kad galima valgyti skaniai, sveikai ir saugant gyvūnėlius.

Kai atvykome, restoranėlis lūžte lūžo nuo lankytojų, sunkiai radome laisvą staliuką. Paragavusios jų patiekalų ir deserto, kuriuo mus pavaišino Joi, supratome, kodėl jis toks populiarus! Mūsų lėkštėse buvo spalvų ir netikėtų skonių jūra!:)

Buvome maloniai nustebintos Joi pasidalintais skaičiais: nuo kavinės atidarymo per 18 mėnesių jie pagamino 100.000 patieklų. O tai yra per dieną aptarnauti maždaug 185 žmonės. Ir visa tai vyksta mažame restoranėlyje. Be abejo, dėl neapsakomai skanaus ir sveiko maisto, čia lankosi ne tik gliuteno netoleruojantys žmonės, o visi, kuriems čia yra skanu ir gera!:)

Tai puikus pavyzdys Lietuvos verslininkams, kaip galima suderinti keletą skirtingų poreikių ir padaryti nuostabaus skonio patiekalų. Ir be abejo, puikus aptarnavimas bei betarpiškas, draugiškas įkūrėjų bendravimas, apsilankymą padaro dar malonesniu ir žavesniu.

Veganiškas burgeris su bandele be gliuteno ir spageti makaronai pagaminti iš cukinijos! Makaronai pasislėpę po pomidorų padažu ir nebenufotografavau pradėjusi skanauti, nes buvo taip skanu, kad pamiršau!:)

Veganiškas burgeris su bandele be gliuteno ir spageti makaronai pagaminti iš cukinijos! Makaronai pasislėpę po pomidorų padažu ir nebenufotografavau pradėjusi skanauti, nes buvo taip skanu, kad pamiršau!:)

Sėkminga diena! Paragavau trijų skirtingų rūšių duonos be gliuteno: burgerio bandelė, ragelis prie spagečių ir ši ne tik spalvota, bet ir labai skani kukurūzų duona. Nuostabu! 

Sėkminga diena! Paragavau trijų skirtingų rūšių duonos be gliuteno: burgerio bandelė, ragelis prie spagečių ir ši ne tik spalvota, bet ir labai skani kukurūzų duona. Nuostabu! 

Šeimininkė pavaišino desertu be gliuteno, pagamintu iš riešutų sviesto ir aplietu veganišku šokoladu. Skanumėlis!

Šeimininkė pavaišino desertu be gliuteno, pagamintu iš riešutų sviesto ir aplietu veganišku šokoladu. Skanumėlis!

 

Celiakija - vaikų liga?

Celiakija amzius.jpg

Per pastaruosius 30 metų, sergančių celiakija padaugėjo net penkis kartus skelbiama žurnale “Annals of Medicine”.
Ankščiau buvo manoma, kad celiakija yra vaikų liga ir ja susergama ankstyvoje vaikystėje. Dabar jau yra žinoma, kad celiakija ar neceliakinis jautrumas gliutenui gali atsirasti bet kuriame amžiuje po to, kai žmogus pradeda vartoti gliuteno turinčius maisto produktus ar vaistus. Tai buvo labai netikėti tyrimų rezultatai teigia tyrėjas Dr. Alessio Fasano, “University of Maryland's School of Medicine Center for Celiac Research and their Mucosal Biology Research Cente”, vadovas Baltimorėje. 
Be to, gliuteno netoleravimas gali pasireikšti tiek vyrams, tiek moterims. Tiesa, moterims pasireiškia dvigubai dažniau.

Prieš keletą savaičių viename iš gliuteno netoleruojančiųjų susitikime L.A., susipažinau su moterimi, kuriai gliuteno netoleravimas buvo nustatytas 79 metų! Manau, tai pakankamai svari priežastis net esant garbaus amžiaus, neatmesti savo negalavimų priežasties kaip galimo gliuteno netoleravimo ir atlikti kraujo tyrimus antikūnams nustatyti. 

Coeliac.uk organizacijos duomenimis daugiausiai celiakija yra diagnozuojama sulaukus 40-60 metų. Uždelstas diagnozavimas yra įprastas ir tyrimų duomenimis, laikas per kurį liga yra nustatoma net 13 metų. Dr, Fasano sako, kad net jeigu jums buvo atliktas tyrimas celiakijai nustatyti sakykime trisdešimties ir jis buvo neigiamas, tai nereiškia, kad atlikus jį po kelių metų jis ir vėl tikrai parodys neigiamus rezultatus, nes gliuteno netoleravimas gali atsirasti bet kuriame amžiuje.

Jeigu jūsų šeimoje yra sergančių celiakija ar netoleruojančiųjų gliuteno yra rekomenduojama atlikti tyrimus ir kitiems pirmos eilės (vaikams, tėvams) bei antros eilės (tetoms, dėdėms, seneliams, sūnėnams, dukterėčioms) giminaičiams.
Tyrėjai teigia, kad net jei kartą celiakija sergančiojo giminaičiams atlikti tyrimai buvo neigiami yra rekomenduojama juos atlikti pakartotinai vėliau.

http://www.webmd.com

https://www.coeliac.org.uk

http://www.cureceliacdisease.org

https://www.coeliac.org.uk

http://celiacdisease.about.com

Akims "paganyti" :)

"Rimi" yra viena mano mėgstamiausių parduotuvių maistui be gliuteno pirkti, nes pasirinkimas ten atrodytų didžiausias iš visų prekybos centrų, o ir viskas sudėta vienoje vietoje, nereikia blaškytis beieškant :) Tuo pačiu gali nusipirkti ir kasdienių maisto produktų tokių kaip pienas, mėsa, vaisiai ir daržovės.

Produktų įvairovė kaskart nustebina iš naujo atvykus į JAV. Akys raibsta nuo pasirinkimo. Norėčiau pasidalinti vieno tinklinio prekybos centro produktų be gliuteno asortimentu. Labai tikiuosi, kad vieną dieną ir Lietuvoje galėsime džiuginti savo skrandžius tokia gausybe skonių :) O kol kas nors akims "paganyti" prisegu keletą nuotraukų, kur galėsite pamatyti ir kainas, kurios kokybiškų begliutenių produktų tikrai nėra mažos.

Sausainiai be gliuteno

Sausainiai be gliuteno

Sausainiai be gliuteno

Sausainiai be gliuteno

Pyragai be gliuteno

Pyragai be gliuteno

Makaronai be gliuteno

Makaronai be gliuteno

Šaldytų produktų be gliuteno pasirinkimas

Šaldytų produktų be gliuteno pasirinkimas

Džiuvėsėlių be gliuteno pasirinkimas

Džiuvėsėlių be gliuteno pasirinkimas

Picos be gliuteno

Picos be gliuteno

Sausi pusryciai be gliuteno

Sausi pusryciai be gliuteno

Donutsai be gliuteno

Donutsai be gliuteno

Mano mėgstamiausia lentyna. Šviežūs(!) makaronai, Ravioli ir lazanijos lakštai be gliuteno :)

Mano mėgstamiausia lentyna. Šviežūs(!) makaronai, Ravioli ir lazanijos lakštai be gliuteno :)

Žuvies piršteliai be gliuteno

Žuvies piršteliai be gliuteno

Pyragas be gliuteno

Pyragas be gliuteno

Duona be gliuteno

Duona be gliuteno

Sausainiai iš bolivinės balandos be gliuteno

Sausainiai iš bolivinės balandos be gliuteno

Tortai be gliuteno

Tortai be gliuteno

Skamba įdomiai ir labai skanu - šokoladas su rūkytu bekonu be gliuteno

Skamba įdomiai ir labai skanu - šokoladas su rūkytu bekonu be gliuteno

Kvapni duona iš kepyklėlės

Duona be gliuteno supakuojama kaip dovanėlė :) Iš kepyklėlės įsikūrusios L.A. "Sinners and Saints Desserts".  Kaina 10 dolerių.

Duona be gliuteno supakuojama kaip dovanėlė :) Iš kepyklėlės įsikūrusios L.A. "Sinners and Saints Desserts". Kaina 10 dolerių.

Šiandien grįždama namo užsukau į kepyklėlę visai šalia namų Los Andžele, nusipirkti šviežutėlės duonos be gliuteno ir iškart pagalvojau apie Lietuvą ir jus. O kaip norėtųsi pasidalinti bent riekele! Nuoširdžiausiai laukiu ir tikiuosi, kad artimiausiu metu ir Lietuvoje kokia kepyklėlė pasirūpins mumis ir nudžiugins kvapnia duona be gliuteno :)

Gražaus penktadienio ir geros nuotaikos!

 
Grikių miltų duona be gliuteno

Grikių miltų duona be gliuteno

 

"Mamos Žurnalas" apie vaiko ir mamos mitybą be gliuteno

Mamos zurnalas Kristina Pzingyte.jpg

Jau pasirodė mano komentaro "Mamos Žurnale" ir elektroninė straipsnio versija   apie maitinančios mamos ir vaiko mitybą, kai vaikas netoleruoja gliuteno. Jį galite rasti čia:

http://mamoszurnalas.lt

Čia rasite nuorodas į minimus tyrimų aprašymus dėl gliuteno mamos piene:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

Mamos zurnalas be gliuteno Kristina Pozingyte,jpg
Mamos zurnalas Be glitimo Kristina Pozingyte,jpg

Meksika

Šviežios papajų ir apelsinų sultys vietiniame turgelyje

Šviežios papajų ir apelsinų sultys vietiniame turgelyje

Keletai dienų atvykau pasisvečiuoti į Meksiką. Šalis kur žmonės begalo nuoširdūs ir malonūs, vietinės kavinės virtuvėje vis dar gali būti rūkoma ir mūsų požiūriu atrodytų nelabai švaru, o šunys laksto laisvai be jokių pavadėlių. Tačiau čia įvairovės, spalvų ir skonių jūra!

Playa Del Carmen gyvenantys draugai sako, kad meksikiečiai savo patiekaluose mažai naudoja kvietinių miltų ir dažniau kukurūzų, bei daug daržovių ir mėsos. Sako galėsiu daug visko ragauti ir pažadėjo išduoti keletą paprastų tradicinių patiekalų receptų. Laukiu nesulaukiu kol galėsiu jais pasidalinti! :)

Mergaitė gatvėje pardavinėjanti namuose gamintą duoną. Deja, šį kartą ji buvo su kvietiniais miltais ir aš ragauti negalėjau. Ragavusieji sakė, kad laaabai skani!

Mergaitė gatvėje pardavinėjanti namuose gamintą duoną. Deja, šį kartą ji buvo su kvietiniais miltais ir aš ragauti negalėjau. Ragavusieji sakė, kad laaabai skani!

Meksika,jpg

Stebuklingi enzymai gliuteno virškinimui?

 
Gliutenui glitimui tabletes vaistai.jpg
 


Negaliu tuo nepasidalinti, tačiau turėtumėte suprasti, kad tai nėra stebuklinga piliulė, leisianti jums vėl valgyti gliuteno turinčius produktus - nors aš pati, pirmą kartą juos pamačiusi būtent taip ir pagalvojau: pagaliau! - vėl galėsiu valgyti Klaipėdos plikytą duoną! 

Kai pirmą kartą pamačiau šiuos, kaip teigiama gliuteno virškinimui palengvinti skirtus enzymus, nušvito akyse! Be abejo, nusipirkau išbandyti, manydama, kad galėsiu valgyti tai, ko turėjau atsisakyti. Prieš išbandant perskaičiau daugybę atsiliepimų ir mano nusivylimui, tai tiesiog kaip teigiama virškinimui palengvinti skirti papildai, o ne tai kas atrodytų iš pirmo žvilgsnio.

Vartotojai pasakoja, kad išgeria kapsulę prieš valgydami restorane maistą be gliuteno, kad įvykus kryžminei taršai būtų palengvinami simptomai, o kai kurie sako, kad jų nejaučia visai. Tačiau ši piliulė nėra tai, kas leis jums valgyti įprastus kiekius gliuteno turinčius produktus. 

sudetis gliuteno glitimo vaistu tableciu virskinimui.jpg

Gliuteno netoleruojantys vartotojai dalinasi patirtimi apie tai, kad išgeria piliulę prieš valgydami restorane, pasiima į kelionę ar kai jaučiasi netyčia jo gavę. Tabletės parduodamos skirtingų gamintojų, kur vadinamos įvairiai (angl. Gluten ease, Gluten Cutter, Digest Gluten Plus, Glutenase). Kiek jos veiksmingos ir saugios, ar verta išbandyti, kiekvienas turėtume nuspręsti patys. 

O gal yra bandžiusių ir galėtumėte tuo pasidalinti?

http://www.cureceliacdisease.org

http://enzymedica.com

 

 

Pica

Atskiras picų be gliuteno meniu 

Atskiras picų be gliuteno meniu 

Picų be gliuteno pasirinkimas vienoje iš picerijų Los Andžele

Picų be gliuteno pasirinkimas vienoje iš picerijų Los Andžele

Amerikoje laikytis dietos be gliuteno labai paprasta. Išalkus gali užsisakyti picą be gliuteno daugumoje picerijų. Įvairovė kaskart nudžiugina. Tikiuosi, kad šiuo pavyzdžiu paseks nors viena kita ir Lietuvos picerija :)O gal tokių jau yra tik dar neatradau?:)

Pusryčiai Čikagoje

 
Blyneliai be gliuteno

Blyneliai be gliuteno

 

Čikagoje saulėtas, ankstyvas rytas... Dėl laiko skirtumo visai nesimiega... Prieš skrydį į Los Andželą norėtųsi sočiai papusryčiauti :) Peržiūriu pusryčių meniu į kambarį. O kokia laimė, koks pasirinkimas maisto be gliuteno! Pagalvojau, o jeigu nueičiau į pusryčių kavinę esančią visai šalia? Juk rytas gražus, o ir šuniuką reikia išvesti :) Ir šypsena pasidarė dar platesnė. Kaip seniai valgiau tooookius skanius blynelius be gliuteno kokioje nors kavinėje!!! Tirpstantys burnoje, puručiai su klevų sirupu ir grietinėlės sviestu... Mmmm... o kaip norėčiau, kad tai turėtume ir Lietuvoje... Vieną dieną būtinai - pažadėjau sau :))))

 
Viešbučio kambaryje meniu, kuriame didelis pasirinkimas patiekalų be gliuteno

Viešbučio kambaryje meniu, kuriame didelis pasirinkimas patiekalų be gliuteno

 

Keletas patarimų begliutenėms kelionėms lėktuvu

lektuve be gliuteno

Prieš kelionę visada lekiame, bėgame ir ne viską spėjame apgalvoti… Taip būdavo ir su manimi :) Tik įsėdus į lėktuvą, kai pakvipdavo maistu pagalvodavau - kažin ar man tai bus galima valgyti?! Deja, dažniausiai - ne. Trumpuosiuose skrydžiuose galima įsigyti sumuštinių, traškučių, greito paruošimo makaronų sriubos… o tai visi draudžiami produktai laikantis dietos be gliuteno. Kas lieka? Atsigerti sulčių, arbatos ar kavos… Todėl dabar visada įsidedu ko skanaus užkrimsti, kaip pavyzdžiui vafliukų ar sausainių be gliuteno, savo sumuštinį ar krekerių :)

kelione lektuvu be gliuteno.jpg

Skrydžiuose per Atlantą viskas paprasčiau :) Visada galite užsisakyti maistą be gliuteno. Tik turite tai padaryti ne paskutinę dieną! Paprastai jau užsakant bilietus yra galimybė pažymėti kokį maistą norėtumėte gauti ir ne tik be gliuteno, bet pavyzdžiui vegetarišką, be laktozės, be riešutų ir kitų alergenų. Jeigu pirkdami bilietą pamiršote ar neradote kur tai pažymėti, būtinai susisiekite su avialinijomis ir praneškite apie tai :)

Jeigu pamiršote tai padaryti, bet kokiu atveju įspėkite apie tai stiurdeses/us ir galbūt jie turės bent kokį sprendimą. Kartą gavau tik vaisių 12 valandų skrydyje… Daugiau tokių klaidų nebedarau :)

Maistas lektuve be gliuteno.jpg

Saugių Jums skrydžių!

“Žmonės”!!!

Kristina Pozingyte zurnalas "Zmones" be gliuteno.jpg

Esu dėkinga profesionaliai žurnalo “Žmonės” komandai už puikų straipsnį!
Kuo daugiau žmonių išgirs apie gliuteno netoleravimą, tuo didesnė tikimybė, kad mažiau mūsų artimųjų patirs blogų pojūčių tik todėl, kad galbūt netoleruoja gliuteno. O kai kuriems iš mūsų iki geros savijautos, kaip ir man, tik vienas žingsnis - išbraukti iš valgiaraščio produktus turinčius gliuteno!
Smagaus skaitymo!